26 august 2016

Disponibilizaţii de la falita Termica luptă disperaţi pentru salariile compensatorii
·        „Există o discriminare între salariaţii care au fost disponibilizaţi în anii 2012-2013, care la acel moment au primit 18 salarii compensatorii, şi noi, cei 91 de salariaţi cărora nu ni s-a acordat nici o sumă cu acest titlu”, a arătat Eugen Serediuc, reprezentantul concediaţilor.  
·        Inconvenientul major în calea acordării compensaţiilor băneşti constă în neînregistrarea contractului colectiv de muncă la ITM, înainte de intrarea Termica în procedură de faliment.
·        Primarul Ion Lungu a reliefat că sumele pentru achitarea salariilor compensatorii există, singura soluţie fiind „găsirea unei breşe, a unei căi extraordinare de atac” în instanţă.
Comisia de Dialog Social  a judeţului Suceava s-a întâlnit ieri, la sediul Prefecturii, pentru  analiza şi găsi de acordare a unor sume cu titlul de salarii compensatorii angajaţilor lăsaţi pe drumuri după intrarea în faliment, la jumătatea anului trecut, a Termica Suceava. Întrunirea s-a desfăşurat sub „presiunea a câtorva zeci de foşti salariaţi, care s-au adunat în faţa Instituţiei Prefectului. Discuţiile au fost mediate de subprefectul Atanasă Nistor, iar la acestea au luat parte Ion Lungu, primarul Sucevei, Ovidiu Dumitrescu, administratorul special al Termica, Romeo Butnariu, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă, lideri ai sindicatelor de la fost societatea de termificare, precum şi reprezentantul Administraţie Judeţene a Finanţelor Publice. În cauză sunt 91 de concediaţi colectiv, reprezentantul acestora, Eugen Serediuc, susţinând că disponibilizarea nu li se poate imputa şi solicitând iniţierea unui act normativ care să facă posibilă intrarea în posesia drepturilor băneşti compensatorii.
Potrivit sindicalistului, în vederea atenuării impactului social provocat de pierderea locurilor de muncă, lichidatorii judiciari de la Termica au propus Adunării Generale a Creditorilor acordarea de compensaţii băneşti, însă în toate cele 3 şedinţe solicitările au fost respinse. „Consider că există discriminare între salariaţii care au fost disponibilizaţi în anii 2012-2013, care la acel moment au primit 18 salarii compensatorii, şi noi, cei 91 de salariaţi cărora nu ni s-a acordat nici o sumă cu acest titlu. Cei mai mulţi dintre noi au între 55 şi 62 de ani, iar găsirea unui loc de muncă este imposibilă la ceastă vârstă”, a subliniat Eugen Serediuc.                         
·        Liderul Sindicatului reprezentativ„Prometeu” susţine că Termica nu şi-a îndeplinit obligaţiile prevăzute de lege.
Pe de altă parte, inconvenientul major în calea acordării compensaţiilor băneşti constă în aceea că sindicatul reprezentativ nu a înregistrat contractul colectiv de muncă la Inspectoratul Teritorial de Muncă, înainte de intrarea Termica în procedură de faliment. Şeful ITM, Romeo Buntariu, a pus în vedere că o înregistrare retroactivă iese din calcul, cu excepţia unei emiterii unei hotărâri a organelor judecătoreşti în acest sens. Iordănel Secrieru, liderul Sindicatului reprezentativ„Prometeu”, susţine că Termica nu şi-a îndeplinit obligaţiile prevăzute de lege, în condiţiile în care pe 24 aprilie 2015 conducerea unităţii a semnat contractul colectiv de muncă cu sindicatul al căruia lider este, cu Sindicatul Liber Independent, dar nu şi cu Sindicatul „Calor”. „Cum în acest context, sunt prejudiciaţi salariaţii reprezentaţi de sindicatul reprezentativ la nivel de unitate, vă solicităm înregistrarea la ITM a Suceava a contractului colectiv de muncă SC Termica SA 2015-2016, în caz contrat urmând să ne adresăm instanţei”, a precizat Iordănel Screieru.    Ovidiu Dumitrescu, administratorul special al Termica a semnalat că depunerea şi înregistrarea contractului colectiv de muncă la ITM „au devenit neoportune”, având în vedere că Termica este în faliment şi lichidare judiciară şi că, potrivit legislaţiei în vigoare, „contractul colectiv de muncă încetează la data dizolvării sau lichidării judiciare a unităţii”. „Vă asigurăm încă o dată că înţelegem pe deplin şi regretăm sincer situaţia dificilă în care vă aflaţi, dumneavoastră şi toţi foştii salariaţi ai debitoarei Termica, disponibilizaţi prin concediere colectivă”, a arătat Ovidiu Dumitrescu. 
·        Din totalul de 260 de lucrători ai Termica, de la momentul intrării în faliment, 157 au fost preluaţi de noul operator Thermonet.
Primarul Ion Lungu a reliefat că sumele pentru achitarea salariilor compensatorii există şi, de asemenea, că în şedinţele adunării creditorilor a votat, de fiecare dată, în favoarea acordării acestui tip de plăţi. Ceea ce nu s-a întâmplat şi cu creditorii majoritari, care şi-au motivat poziţia prin „lipsa contractului colectiv de muncă, document care să prevadă acordarea acestor drepturi”. Potrivit edilului-şef sucevean, pentru a avea măcar o şansă de a intra în posesia banilor mult-aşteptaţi, sindicaliştii au la îndemână o singură opţiune, cea a instanţei. „Eu cred că se mai poate găsi o breşă, o cale extraordinară de atac. Aceasta este singura soluţie”, a subliniat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.   

Intrarea în faliment a Termica Suceava a fost dispusă pin Decizia Curţii de Apel Suceava nr. 116/2015, aceasta prevăzând dizolvarea societăţii şi ridicarea dreptului de administrare a debitoarei şi desemnând ca lichidator judiciar consorţiul format de practicienii în insolvenţă MGA Insolvency SPRL şi Management Reorganizare Lichidare Iaşi SPRL. Municipiul Suceava deţinea 4% din totalul creanţelor de la Termica, Bioenergy-22,95%, ACET-12,54%, iar Unicom Holding Voluntari, furnizor de cărbune, este creditor majoritar cu 29% din total. Din totalul de 260 de lucrători ai Termica, de la momentul intrării în faliment, 157 au fost preluaţi de noul operator de transport, distribuire şi furnizarea agentului termic, Thermonet,  cei peste 90 de concediaţi reclamându-şi dreptul de până la 8 salarii compensatorii de fiecare. Pe de altă parte, reamintim că, în vara anului 2013, odată cu declanşarea procedurii insolvenţei Termica, 250 de angajaţi ai societăţii sucevene au fost puşi pe liber, aceştia beneficiind, de la bugetul local al Sucevei, de plăţi compensatorii în valoare de peste 7 milioane de lei. În acea perioadă, pentru a-şi obţine drepturile,  sindicaliştii au organizat, în nenumărate rânduri, mitinguri de protest la sediile Primăriei şi Prefecturii. Protestatarii şi-au revendicat salariile compensatorii consfinţite prin contractul colectiv de muncă şi cel pe ramură, cât şi veniturile de completare, acordate prin intermediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă,  de la bugetul consolidat al statului.