24 august 2016

Întâlnirea mai-marilor termoficării înlătură neliniştile faţă de viitorul sistemului centralizat de alimentare cu apă caldă şi căldură    
·        Apa caldă nu se va opri, gigacaloria nu se va scumpi, iar tarifele pentru cei care vor să-şi monteze centrale pe gaze vor fi revăzute.
·        „vreau să îi asigur pe locuitorii municipiului Suceava că vor avea apă caldă, iar la iarnă va fi căldură”, a punctat edilul-şef Ion Lungu.

Întâlnirea de ieri, dintre Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, Adrian Bodea, preşedintele grupului de firme Adrem Invest Bucureşti, Mugur Corlăţean şi directorul Thermonet şi Matei Teodor de la MGA Insolvency este de natură să mai înlăture din umbra de neîncredere asupra viitorului termoficării sucevene. Şeful administraţiei sucevene a declarat că, în primul rând a fost rezolvată problema sistarea furnizării apei, ca urmare a neplăţii de către transportatorul Thermonet a facturilor pentru energia electrică consumată de electropompele de la Termica. Înţelegerea a fost girată de către primar, stingerea obligaţiei fiind stabilită a avea loc în cel mai scurt timp”, a subliniat şeful municipalităţii. „S-a făcut un angajament de plată în 10 zile către cei de la Termica. Din acest punct de vedere nu vom mai sta cu frica opririi ape calde, iar personal, ca primar, voi veghea să fie respectată această înţelegere”, a subliniat şeful municipalităţii. Împreună cu Adrian Bodea, unul dintre acţionarii Bioenergy, producătorul de agent termic, abordate au fost inclusiv inconvenientele aduse de noile prevederi legale privind scoaterea lemnului de foc din nomenclatorul biomasei. Lungu precizează că se vor face demersuri întreţinute pentru modificarea ordinului de ministru cu pricina, acestea vizând revenirea la reglementările anterioare. Acestea garantau Bioenergy venituri din certificate verzi, condiţii în care investitorul îşi poate recupera investiţia de peste 80 de milioane de euro din central în cogenerare de înaltă eficienţă din Lunca Sucevei.   „Mergem înainte şi vreau să îi asigur pe locuitorii municipiului Suceava că vor avea apă caldă, iar la iarnă va fi căldură”, a punctat edilul-şef, menţionând că nu este tariful la energia termică nu va fi majorat. Pe de altă parte, şeful administraţiei locale a anunţat că s-au făcut demersuri menite a nu pune piedici sucevenilor care intenţionează să iasă din sistemul centralizat de alimentare cu apă caldă şi căldură.  Astfel, Lungu a cerut diminuarea tarifelor percepute de transportatorul Thermonet, implicit a cheltuielilor legate de echilibrarea hidraulică a instalaţiei de alimentare cu apă a blocului. „Am convenit să reanalizăm tarifele pe care le percepe Thermonet pentru debranşare şi acţiunile de echilibrare hidraulică la montarea centralei”,  a precizat Ion Lungu, primarul Sucevei.