04 august 2016

Sucevenii rămân în termoficarea centralizată
·       În acest sezon, până în prezent, din sistem au ieşit circa 180 de consumatori, faţă de anul trecut, când acesta a fost părăsit de aproximativ 1.000 de apartamente.
·       Începând din 2016, noi reglementări obligă ca la debranşare să fie obţinută autorizaţia de construire pentru evacuarea gazelor arse, dar şi documentaţia tehnică pentru instalaţiile termice şi sanitare.
Locuitorii municipiului Suceava renunţă într-un ritm mai scăzut la serviciul centralizat de alimentare cu apă caldă şi căldură. Cel puţin aşa susţine Brînduşa Gherman, director comercial la  Thermonet, noul operator de transport, distribuire şi furnizare a agentului termic, care arată că, anul acesta, până acum, au părăsit „cazanul comun” circa 180 de consumatori. Oficialul firmei sucevene este de părere că în luna august numărul cererilor de ieşire din reţea va mai creşte, în special ca urmare a sucevenilor care se întorc acasă din străinătate şi care fac renovări în locuinţe. Directorul comercial reliefează că fenomenul de debernaşare este unul nedorit, atât din punct de vedere al eficienţei financiare, cât şi sus aspect tehnic. Aastfel, în prezent se căută soluţii de rezolvare a cazurilor în care într-un condominiu au rămas branşate doar unul-două apartamente, fapt care creează, pe lângă altele, dificultăţi legate de repartizarea consumurilor şi calcularea facturilor.
Totodată, Brînduşa Gherman ţine să semnaleze că, suplimentar faţă de ceea ce era obligatoriu până acum, conform unor noi prevederi legale, din această vară la debranşare se cere o autorizaţie de construire pentru evacuarea gazelor arse de la centrală. „Pentru fi scos coşul de fum, trebuie spart zidul exterior, operaţie care, în primul rând, afectează structura blocului. În al doilea rând, din punct de vedere la mediului, coşul trebuie să respecte anumite norme”, a precizat Gherman, precizând că respectivele coşuri balcon afectau pe vecinii de la etajele superioare şi că autorizaţia în cauză este eliberată de compartimentele specializate ale Primăriei. La fel, în vederea aprobării debranşării, începând de anul acesta, la Thermonet este necesară şi o documentaţie tehnică pentru instalaţiile termice şi sanitare. Responsabilul firmei de transport agent termic precizează că demersul este fundamentat prin aceea că prin reducerea numărului de apartamente dintr-un bloc instalaţia nu va mai funcţiona la parametrii normali, impunându-se unele corecţii. „În urma debranşării, afectat este regimul normal de funcţionare al instalaţiei, de aceea trebuie făcută o echilibrarea hidraulică. Aceasta  problemă este rezolvată prin montarea unor vane”, arată Brânduşa Gherman, director comercial al Thermonet, menţionând că respectiva documentaţie poate fi întocmită chiar de către specialiştii firmei. Din informaţiile pe care le avem, în sistemul de termoficare centralizat din municipiul Suceava se mai află circa 18.000 de consumatori, în 2015 debranşându-se în jur de 1.000 de apartamente.