02 august 2016

Peste 4.700 de hectare de culturi agricole, compromise de ploile şi grindina din iulie
·       „Procentajul de distrugere variază între 50% şi 100%, însă majoritatea este de 100%”, arată Mircea Lazăr, şeful Direcţiei Judeţeane pentru Agricultură.
·       Marii producători asiguraţi vor fi despăgubiţi de firmele specializate, iar micii agricultori neasiguraţi ar putea primi  compensări doar în urma aprobării unei hotărâri a Guvernului.
Ploile torenţiale însoţite de grindină, din perioada 17-18 iulie 2016, au produs importante pagube agricultorilor din judeţul Suceava. În urma evaluărilor făcute de comisiile de specialitate, Direcţia Judeţeană pentru Agricultură anunţă că, până pe 29 iulie fuseseră inventariate 4.700 de hectare pe care culturile au fost distruse în diferite proporţii, constatările la faţa locului continuând în alte 3 localităţi. Natura dezlănţuită a făcut stricăciuni în 12 localităţi ale judeţului, respectiv în Bălcăuţi, Siret, Dorneşti, Volovăţ, Iaslovăţ, Burla, Milişăuţi, Vatra Moldoviţei, Satu Mare, Solca, Arbore şi Grăniceşti, de suferit având toate categoriile de culturi, însă pe suprafeţe extinse au  fost puse la pământ grâul, secara, porumbul şi soia. Comisiile deplasate în teren au mai  inventariat distrugeri ale aşteptatelor recolte de cartofi, rapiţă, orz, orzoaică, ovăz, legume, mazăre, fasole, lucernă, sfeclă, floare soarelui, dar şi în livezi. Stihiile s-au abătut cu precădere asupra comunei Bălcăuţi, unde compromise au fost 1.708 hectare de culturi, a oraşului Siret, cu 1.219 hectare calamitate, cât şi a comunei Dorneşti, cu circa 629 de hectare afctate. Mircea Lazăr, directorul executiv al Direcţiei Judeţeane pentru Agricultură spune că societăţile şi asociaţiile agricole asigurate vor fi despăgubite în relaţia cu firmele specializate, în cazul micilor agricultori neasiguraţi compensări pentru stricăciuni putând fi acordate doar în urma promovării şi aprobării unei hotărâri a Guvernului. „Procentajul de distrugere variază între 50% şi 100%, însă majoritatea este de 100%. Calculul pagubelor valorice se va face în funcţie de cheltuielile avute până la data producerii evenimentului, şi nu raportat la producţia estimată. Producătorii asiguraţi se vor adresa societăţilor de asigurare, în timp ce agricultorii neasiguraţi ar putea fi despăgubiţi doar în măsura în care Guvernul dă o lege în acest sens”,  a precizat şeful DJA Suceava, menţionând că, la inundaţiile de la mijlocul lunii iunie, executivul central a disponibilizat fonduri doar pentru obiectivele publice calamitate, în special pentru infrastructură. Mircea Lazăr a ţinut să mai  reliefeze că marii producători agricoli trebuie să se adreseze Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Suceava, astfel încât, în baza proceselor verbale întocmite de comisiile de inventariere, să se procedeze la diminuarea sau, după caz, la scutirea de impozitul pe venit aferent culturilor calamitate. 

În intervalul 24 mai-24 iunie 2016, ca urmare a fenomenelor hidro-meteorologice periculoase din judeţul Suceava, pe cele 533,15 hectare de culturi agricole afectate au fost inventariate daune de 550.405 de lei, iar la 533,75 de hectare fâneţe s-au constatat distrugeri de 100.000 de lei.