24 august 2016

Suceava, 7 proiecte de 10 milioane de euro, blocate din cauza contestării licitaţiilor
·        „Este clar, în acest an este puţin probabil să mai facem ceva”, reliefează primarul Ion Lungu.
·        Edilul-şef spune că în ciuda aşteptărilor mari, noile proceduri  de achiziţie electronică sunt anevoioase şi greu de pus în practică.
Municipiul Suceava este blocat în proiecte ale căror licitaţii pentru desemnarea firmelor executante sunt contestate la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) sau se află în instanţele de judecată. Autorităţile locale îşi făcuseră planuri mari pentru anul 2016, însă există şanse aproape nule ca lucrările să demareze până la sfârşitul anului.           „Suntem blocaţi total. Fiecare contestă pe fiecare, toată lumea pe toată lumea. Numai înţeleg nimic. Avem contestate în jur de 7 lucrări investiţii, de aproximativ 10 milioane de euro, şi nici nu ştiu când se vor termina. Este clar că în acest an este puţin probabil să mai facem ceva”, a reliefat Lungu.
Edilul-şef face aceste afirmaţii pe fondul înaintării unei contestaţii la licitaţia organizată pentru amenajarea infrastructurii de drumuri şi parcări din „Europa”, noul cartier al tinerilor.
·        Ion Lungu va semnala aceste necazuri la întâlnirea Ligii Aleşilor Locali.
Pe de altă parte, zilele trecute a fost desemnată firma câştigătoare a licitaţiei pentru asfaltarea străzilor de pământ „Mihai Sadoveanu” şi „Bogdan Vodă”, autorităţile având deja emoţii legate de apariţia contestatorilor. La ambele loturi s-au înregistrat 6 competitori, executantul fiind declarat firma SUCT Suceava, pentru 1,06 milioane de lei, în primul caz, şi respectiv 257.263 de lei, în ce de al doilea. Lucrările au cale liberă, însă nu mai devreme de 10 zile, care, potrivit legii, trebuie să se scurgă în aşteptarea eventualelor contestaţii. „Dacă în 10 zile nu se contestă, se poate încheia contractul. Însă dacă în a zecea zi, când mai sunt 10 minute până la expirarea termenului, vine cineva şi depune contestaţie, contractul nu se mai semnează”, a punctat ocupantului fotoliului administrativ din Areni. Ion Lungu va pune pe tapet toate aceste aspecte şi la întâlnirea Ligii Aleşilor Locali, opinând că noile prevederi ale legislaţiei privind achiziţiile publice ar  reclama o revedere şi o completare. Primarul Sucevei spune că în ciuda aşteptărilor mari, procedurile sunt anevoioase şi greu de pus în practică. „Ar trebui o iniţiativă parlamentară pentru reactualizarea acestei legi. Din păcate, această aşteptare de uşurare din partea licitaţiilor electronice, de înlăturare a oricăror bănuieli şi de rezolvare cu celeritate, nu s-a confirmat. Avem licitaţii contestate din luna din martie şi care încă nu sunt rezolvate”, a punctat, Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.