04 august 2016

Bază de rachete în zona Suceava-Botoşani
·       Este vorba despre un sistem antigrindină, Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, precizând că pentru concretizarea proiectului a purtat deja discuţii cu oficialii Ministerului Agriculturii.
·       În iulie 2012, Florin Sinescu, prefectul Sucevei, fundamenta o hotărâre de Guvern privind amenajarea a unor puncte de lansare de rachete, până în prezent aceasta iniţiativa nefiind materializată.        
Judeţele Suceava şi Botoşani ar putea face obiectul unui proiect de construire, în zonă, a unui sistem de protejare a culturilor agricole împotriva grindinii, fenomen  meteorologic din ce în ce mai frecvent şi care provoacă importante pagube agriculturilor din această parte a ţării. Anunţul a fost făcut de Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, după ce un fermier l-a abordat, în acest sens, cu prilejul unei dezbateri desfăşurată la Palatul Administrativ, cadru în care agricultorul cu pricina a reliefat că, spre deosebire de ţările dezvoltate, producţia agricolă din ţara noastră este la voia dezlănţuirii naturii. Flutur a precizat că a avut deja tatonări pe această linie, iar în urma discuţiilor purtate cu specialiştii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a rezultat că proiectul este  realizabil. Însă, pentru aceasta este necesară asocierea fermierilor, şeful administraţiei judeţene subliniind că, pe această linie, vor fi purtate discuţii şi cu autorităţile responsabile din judeţul Botoşani. „Am discutat cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii, şi pregătim un serviciu antigrindină pentru zona Suceava-Botoşani. Însă, pentru aceasta, cultivatorii de teren trebuie să se asocieze, de aceea vom extinde discuţiile şi cu cei din judeţul Botoşani”, a explicat Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava. De precizat este faptul că, în iulie 2012, adică în urmă cu 4 ani, Florin Sinescu, prefectul Sucevei de la acea dată anunţa că a întocmit o notă de fundamentare pentru promovarea unei hotărâri de Guvern privind amenajarea, în cadrul Sistemului naţional antigrindină, a unor puncte de lansare de rachete. Iniţiativa viza accesarea Programului naţional cu specific, termenul limită aplicare a acestuia fiind anul 2024. La momentul respectiv, în Moldova erau funcţionale două unităţi de combaterea a grindinii, respectiv cele din Focşani şi Iaşi. În Regiunea de Dezvoltare Nord Est, structura unităţii „Moldova I” Iaşi cuprindea 3 grupuri de prevenire, cu 16 puncte de lansare informatizată şi cu posibilitate de extindere, în cazul în care situaţia o impune. Conform datelor de atunci, cheltuielile cu întreţinerea şi funcţionarea sistemului antigrindină erau de 3 dolari pe hectar şi an. Un an mai târziu, prefectul Florin Sinescu  făcea cunoscut că a iniţiat demersuri privind includerea în harta riscurilor asigurate, inclusiv a celui privind căderile de ploaie însoţită de gheaţă, reprezentatul Guvernului în teritoriu reliefând că nu a abandonat nici ideea montării unui sistem antigrindină în judeţul Suceava. Din păcate, din 2013 şi până în prezent nu s-a auzit mai auzit de vreun progres în implementarea unui proiect atât de folositor pentru fermierii din judeţul Suceava.