24 august 2016

Furnizarea apei calde rămâne sub semnul incertitudinii
·         „Nu se sistează apa caldă, dar problema rămâne de actualitate, întrucât există, în continuare, datorii”, semnalează Teodor Matei, reprezentantul MGA Insolvency SPRL.
·        Thermonet şi-a onorat o parte dintre obligaţiile pentru energia electrică, iar la rându-i, Termica a virat banii în conturile E-on.     
Societatea comercială în faliment şi lichidare Termica Suceava a amânat sistarea, începând de marţi, a alimentării cu energie electrică a electropompelor din incinta Centralei Electrice de Termoficare. După ieşirea din schemă a Termica, utilajele în cauză sunt utilizate de noul operator de transport, distribuire şi furnizare a agentului termic, Thermonet Suceava, iar măsura lăsării fără curent acestora ar fi făcut ca aproximativ 18.000 de apartamente racordate la sistemul centralizat de termificare să rămână fără apă caldă. Lichidatorului judiciar MGA Insolvency SPRL avertizase că ameninţarea cu întreruperea va deveni efectivă doar în cazul în care Thermonet nu va achita facturile pentru energia electrică furnizată de la instalaţiile aparţinând Termica şi consumată de operator în lunile aprilie şi iunie ale anului. Lichidatorul îşi justifica poziţia prin aceea că         energia electrică furnizată Thermonet din instalaţiile Termica este achiziţionată de la E.on Energie România, iar aceasta trebuia plătită companiei până la termenul de scadenţă de 22 august. Între timp s-a ajuns la o soluţie de compromis, Thermonet onorându-şi o parte dintre obligaţii, la rându-i Termica virând banii în conturile E-on.  Pe de altă parte, pentru a preîntâmpina noi disfuncţionalităţi, reprezentanţii Primăriei, Termica şi Thermonet se vor întâlni la finele acestei săptămâni.        
„Luni după amiază s-a achitat parţial suma datorată şi am reuşit să plătim, la rândul nostru, către E-on. Am stabilit o întâlnire în trei, adică între Primărie, Thermonet şi Termica, la sfârşitul săptămânii, la care să stabilim foarte clar cum este de procedat în continuare. Până atunci, nu se sistează apa caldă, dar problema rămâne de actualitate, întrucât există, în continuare datorii”, semnalează Teodor Matei, reprezentantul MGA Insolvency SPRL. În luna octombrie 2015, Thermonet Suceava, având ca acţionari pe Adrem Invest Bucureşti şi Elsaco Botoşani, a preluat în concesiune sistemul de transport, distribuire şi furnizare a agentului termic din Suceava.