21 august 2016

Preţ accesibil al lemnului de foc pentru populaţie 
·        Până acum acest sortiment a fost introdus în categoria biomasei, cererea mare venită din partea producătorilor de energie electrică dezavantajând pe consumatorii casnici.     
Luna august 2016 aduce modificări legislative la emiterea certificatelor de origine pentru biomasa provenită din silvicultură şi industriile conexe utilizată în producerea de energie electrică din surse de regenerabile, anunţă Mihai Găşpărel, şeful Gărzii Forestiere Suceava, care precizează că  în vigoare a intrat Ordinului nr.1534 din 28 iulie 2016. „Potrivit noii reglementări, lemnul de foc nu mai constituie biomasă pentru eliberarea certificatelor de origine, fapt care ar trebui să conducă la echilibrarea preţului pentru acest sortiment de lemn”, subliniază inspectorul şef Găşpărel.

Responsabilul Gărzii Forestiere precizează că anterior, în baza Ordinului nr. 1341/2012 lemnul de foc era inclus în biomasa provenită din silvicultură şi industriile conexe, influenţând, astfel, creşterea preţului. Aşa se face că, beneficiind de sprijin financiar  prin  acordarea certificatelor de origine, producătorii de energie electrică din biomasa, s-au axat pe achiziţiile de lemn de foc, cererea mare ducând la creştere preţului. „Acest lucru era în dezavantajul populaţiei, pentru care cererea de lemn de foc a fost şi este în continuă creştere. Un alt avantaj al actualului act normativ îl reprezintă faptul că măsura va determina prelucrarea şi reciclarea eficientă a materialelor lemnoase şi/sau a produselor lemnoase”, explică Mihai Găşpărel, şeful Gărzii Forestiere Suceava.