01 august 2016

Mămăliga sucevenilor, ameninţată de seceta prelungită
·       Temperaturile deosebit de ridicate şi lipsa ploilor s-au suprapus cu perioada de legare a ştiuletelui, pierderile cantitative de recoltă putând ajunge şi până la 60%.
·       Pârjolul afectează estul şi sudul judeţului, comuna Hînţeşti  raportând 1.793 de hectare de culturi calamitate, afectate fiind inclusiv animalele scoase la păşunat.       
Dacă nu plouă săptămâna aceasta, în judeţul Suceava producţia agricolă va avea serios de suferit, este de părere Mircea Lazăr, directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Agricultură.  Potrivit responsabilului din agricultura suceveană, cea mai a afectată este partea de est şi de sud judeţului, lipsa precipitaţiilor răsfrângându-se, cu precădere, asupra culturilor de porumb, floarea soarelui, soia şi chiar a celei de cartofi. „Până acum, am primit o singură raportare a pagubelor din Hînţeşti, însă fenomenul de secetă este mai accentuat începând cu localităţile din estul judeţului, cu Salcea, Liteni, Fălticeni şi ajungând până în Dolhasca”, arată Lazăr. Astfel, mămăliga sucevenilor este ameninţată, la porumb temperaturile deosebit de ridicate şi lipsa ploilor s-au suprapus cu perioada de legare a ştiuletelui, prezent pe scară largă fiind fenomenul de şiştăvire. La cultura de cartofi, uscăciunea a venit în plină vegetaţie a plantelor, iar procesul de creştere a tuberculilor a stagnat. În aceste condiţii, primăria din Hînţeşti anunţă Comandamentul operaţional judeţean că seceta prelungită şi canicula din perioada 1-29 iulie  2016 au dăunat, în proporţii cuprinse între 30% şi 75%, la 780 de hectare cultivate cu porumb; 250 de hectare cu floarea soarelui; 120 de hectare cu soia; 110 hectare cu cartofi; 85 de hectare cu legume; 15 hectare cu năut şi 14 hectare cu coriandru. Nici animalele nu mai au asigurat un păşunat corespunzător, deoarece 450 de hectare de păşuni şi fâneţe sunt pârjolite de arşiţă, iernaticul pentru sezonul rece fiind în pericol ca urmare secetei care afectează 165 de hectare de lucernă; 55 de hectare de trifoi; 45 de hectare de ierburi perene; 64 de hectare de borceag; 80 de hectare de porumb siloz şi 10 hectare de sfeclă furajeră. „Dacă nu plouă încă o săptămână, compromise în fizic vor fi toate culturile. La cartof pierderea cantitativă va fi de aproximativ 30%, iar la porumb de 60%, la fel ca şi la soia”, avansează Mircea Lazăr, director executiv al Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Suceava.  
·       Temperaturile mari au fost prielnice păioaselor, la care s-au obţinut recolte frumoase. 
Pe de altă parte, acest interval cu vreme frumoasă şi temperaturi ridicate a fost deosebit de favorabil recoltării cerealelor păioase. În 2016, campania a debutat şi se încheie cu chiar şi două săptămâni mai devreme faţă de cea din anii anteriori. Grâul şi secara au fost adunate de pe 19.500 de hectare din totalul de 21.462 de hectare, adică în proporţie de 91%. Media obţinută la hectare este de circa 3.100 de hectare, una cu circa 1.000 kg mai mare decât cea din 2015, când recolta a fost drămuită de secetă. O cantitate medie de 3.000 kg, tot cu 1000 kg în plus pe fiecare hectar a fost obţinută şi la rapiţă, recoltatul pe cele 1.723 de hectare fiind încheiat. La fel s-a întâmplat la orzul şi orzoaica de toamnă, precum şi la mazăre, triticalele fiind treierate de pe 95% din total, orzoaica de primăvară de pe 80%, iar ovăzul de pe 25%.