21 august 2016

Pe poziţia 38 în ţară,
Judeţul Suceava primeşte numai 0,42 la sută din rectificarea de 557 de  milioane de lei a Guvernului Cioloş
·        Potrivit lui Cătălin Nechifor, fostul preşedinte PSD al Consiliului Judeţean, este pentru prima dată în istoria postdecembristă, în care judeţul Suceava este lăsat la coadă, fiind tratat „la şi alţii”.
·        „Cred că primarii ar trebui să-l primească pe Cioloş cu bucium de jale la Aeroport, atunci când va veni la Suceava”,  reliefează Nechifor
Suceava este la coadă, a decretat, ieri, într-o conferinţă de presă, Cătălin Nechifor, fostul preşedinte PSD al Consiliului Judeţean Suceava, după ce a analizat modul în care Guvernul Cioloş a repartizat banii, la rectificarea de luna aceasta a bugetului de stat. Consilierul judeţean Cătălin Nechifor a arătat că judeţul Suceava a primit doar 2,44 milioane de lei, în timp ce Mureş s-a ales cu 34,5 milioane de lei, Vaslui cu 30,4 milioane de lei,  Alba cu 23,3 de milioane de lei, Iaşi cu 18,3 milioane de lei,  Maramureş cu 14 milioane de lei, iar Vâlcea cu 13 milioane de lei. „Iată cum arată alocarea de resurse pe care Guvernul Cioloş, prietenul actualului preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, o face pentru noi sucevenii. Este nepermis ca un judeţ cum este Suceava, al doilea ca mărime din ţară, cu peste 600.000 de locuitori şi 114 unităţi administrativ-teritoriale să fie undeva lângă Călăraşi, Brăila şi Ialomiţa, judeţe aproape eminamente rurale, cu populaţie redusă şi localităţi puţine”, a evidenţiat ex-şeful executivului judeţean sucevean. Astfel, la o rectificare de 557 de milioane de lei, judeţul Suceava este „creditat” cu 0,42%, din total, ocupând locul 38 în clasamentul alocărilor de la bugetul de stat. În contrapondere, Mureş, spre exemplu, cu 99 de unităţi administrativ-teritoriale, se bucură de  repartizări, adică de 14 ori mai mari. În Regiunea de Dezvoltare Nord Est,  judeţul Iaşi, cu 98 unităţi administrativ-teritoriale, primeşte de 7,5 ori mai mult; Vaslui, cu 86 de localităţi are parte de alocări de 12,4 ori mai mari, iar Bacău cu 93 de unităţi administrativ-teritoriale ia de 9 ori mai mult.

·        Pentru salariile din sistemul preuniversitar nu se dă bani, învăţământului confesional şi celui particular fiindu-le tăiate 3,5 milioane de lei.
Împărţită la cele 114 de primării din judeţul Suceava, suma de 2,44 de milioane de lei însemnă o medie de 4.000 de euro pe fiecare unitate administrativ-teritorială. Cătălin Nechifor susţine că este pentru prima dată în istoria postdecembristă în care Suceava este lăsată la coadă, fiind tratată „la şi alţii”. „Oare ce ghinion fi având judeţul Suceava să fie tratat în aşa hal de către Guvernul Cioloş. M-am uitat la poziţiile publice ale domnului Flutur, că discută des cu premierului Cioloş, care este aşteptat pe 27 august la Suceava. Cred că primarii ar trebui să-l primească pe Cioloş cu bucium de jale la Aeroport, când va veni la Suceava”,  reliefează Nechifor. Fostul preşedintele PSD al Consiliului Judeţean Suceava a mai  precizat că în 2015, la prima rectificare, cea din vară, Guvernul Ponta a îndreptat înspre judeţul Suceava 36,2 milioane de lei numai pentru echilibrarea bugetelor comunelor, oraşelor şi municipiilor, în comparaţie cu cele 2,44 milioane de lei ale executivului Cioloş. Tot în august 2015, Guvernul PSD a alocat pentru salariile personalului din învăţământul preuniversitar suma de 18,5 milioane de lei, anul acesta la capitolul amintit în judeţul Suceava nefiind orientat vreun ban. La fel, dacă în urmă cu un an pentru personalul clerical a fost prevăzută suma de 713.000 de lei, în 2016 învăţământului confesional şi celui particular  sucevene tăindu-li-se 3,5 milioane de lei. Cătălin Nechifor a mai adăugat că, în 2015, cu prilejul rectificării din noiembrie, judeţul Suceava a beneficiat de 5,2 milioane de lei pentru protecţie socială; 45 de milioane de lei au fost primiţi pentru echilibrarea bugetelor locale; 38 de milioane de lei s-au dat pentru învăţământ şi însoţitorii persoanelor cu handicap; cu 19,5 milioane de lei au fost susţinute ratele primăriilor în cadrul Proiectului „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde Europene”   iar 13,86 de milioane de lei au luat calea infrastructurii de drumuri judeţene.