09 august 2016

Pe fondul temperaturilor înalte,
Dăunătorii de scoarţă dau iama în arborii doborâţi de vijelie   
·        În principal, doborâturile sunt vulnerabile la „ipidae”, pericolul mare constituindu-l faptul că gândacii afectează şi exemplarele sănătoase din prejmă.
·        De evidenţiat este că, în urma puternicilor mişcări atmosferice din 2004, în judeţul Suceava a rezultat un volum de circa 4 milioane de metri cubi de doborâturi şi produse accidentale.
Direcţia Silvică şi Garda Forestieră fac eforturi de recuperare a doborâturilor de vânt, mai ales pe raza Ocolului Silvic Broşteni, unde a fost estimat un volum de circa 130.000 de masă lemnoasă pusă la pământ de mişcările atmosferice violente din luna iulie a anului în curs. Mihai Găşpărel, inspector şef al Gărzii Forestiere Suceava spune că, în condiţiile în care valorificarea nu se face în timp optim, există pericolul creşterii pagubelor, ca urmare a apariţiei dăunătorilor şi extinderii atacului acestora şi la  arborii sănătoşi din preajmă. „Se lucrează intens la punerea în valoare acestei mase lemnoase, căutându-se evacuarea cât mai rapidă a materialului lemnos. Acesta deoarece perioada cu temperaturi foarte ridicate generează intensificarea atacurilor de dăunători, în special insecte de scoarţă. Astfel, volumul iniţial al pagubelor, poate să crească şi să provoace lărgirea a celor ochiuri de doborâturi”, a explicat Mihai Găşpărel.
·        În cursul anului 2015 dăunători specifici pe au fost depistaţi 79.320 de hectare.

Un volum semnificativ de arbori prăbuşiţi din cauza vântoasei s-a înregistrat şi pe raza Bazei experimentale Tomnatic a Ocolului Silvic Demăcuşa. În mai puţin de două ore, furtuna din seara de 17 iulie 2016 a afectat pădurea de molid, suprafaţa totală cu doborâturi şi rupturi disparate de arbori fiind de peste 2.335 de hectare. Volumul masei lemnoase astfel rezultată este de 24.000 de metri cubi, pe o suprafaţă compactă de 35 de hectare fiind doborâţi toţi arborii. În principal doborâturile sunt vulnerabile la „ipidae”, pericolul mare constituindu-l faptul că gândacii afectează şi exemplarele sănătoase din prejmă, prin îngreunând accesului sevei înspre coroana arborelui.  În fondul împădurit de stat al judeţului Suceava, în cursul anului 2015 au fost depistaţi dăunători specifici pe 79.320 de hectare, respectiv pe 30% din suprafaţa fondului forestier de stat administrat. De reamintit este şi faptul că, în urma puternicilor mişcări atmosferice din 2004, în judeţul Suceava a rezultat un volum de circa 4 milioane de metri cubi de doborâturi şi produse accidentale.