29 august 2016

Înmulţire accentuată a accidentelor de muncă
·        Luna trecută, la ITM au fost comunicate 24 de evenimente din această categorie, în cele 6 luni anterioare fiind înregistrate 79, în comparaţie cu un total de 47 de accidente în 2015.
Luna trecută, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, lucrătorii Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava au avut 118 de controale. Inspectorul Romeo Butnariu face cunoscut că în urma verificărilor efectuate s-au constatat 155 de abateri contravenţionale, valoarea amenzilor aplicate însumând 7.700 de lei. Potrivit şefului ITM Suceava, deficienţele constatate pe linie de protecţia muncii sunt multiple şi s-au referit la lipsa sau întocmirea incompletă a planului de prevenire şi protecţie; lipsa instrucţiunilor proprii de securitate şi sănătate în muncă şi a evaluării riscurilor, precum şi la neorganizarea activităţii de prevenire şi protecţie. Pe de altă parte, potrivit  statisticilor instituţiei sucevene, în luna iulie, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava au fost comunicate 24 de evenimente, acestea fiind cercetate sub aspectul încadrării în categoria accidentelor de muncă. Aceasta  în condiţiile în care în jumătatea de an anterioară, ITM Suceava a înregistrat 79 de asemenea evenimente, numărul acestora fiind în creştere, dacă se ia în calcul că în 2015 în judeţul Suceava au fost înregistrat un total 47 de persoane accidentate.

În iulie 2016, inspectorii de muncă suceveni au întreprins 343 de acţiuni de control, dintre care 225 în domeniul relaţiilor de muncă, iar 118 în cel al sănătăţii şi securităţii în muncă. Ca urmare a neregulilor identificate, lucrătorii Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava au dat 222 de amenzi în valoare de 168.700 de lei.