10 august 2016


Cerşetoria,  greu de eradicat
·        „Dacă în continuare ne este milă şi dăm bani, nu vom scăpa de fenomenul cerşetoriei”, semnalează Lucian Harşovschi, viceprimarul Sucevei.   
·        Legea nu prevede confiscarea sumelor câştigate din „pomană”, iar pentru neplata amenzilor nu se pot face executări silite, cei sancţionaţi nevând proprietăţi.
·        Unul dintre cerşetori, perfect sănătos, a spus că nu îi convine să munceasă toată ziua pentru 50-60 de lei, poliţiştii locali găsind asupra lui, doar după 2 ore de „cerut”, în jur de 70 de lei.     
Primăria Suceava intenţionează să diminueze amploarea fenomenului cerşetoriei din reşedinţa de judeţ, a declarat, într-o conferinţă de presă, viceprimarul Lucian Harşovschi.   În perioada trecută din acest an, poliţiştii locali au încheiat 95 de procese verbale  de constatare a contravenţiei, valoare amenzilor date fiind de 10.000 de lei. Mulţi dintre cerşetori au fost duşi, chiar cu maşinile Poliţiei de Locale, în localităţile de domiciliu, respectiv în Şcheia, Drăgoieşti, Salcea, Pătrăuţi şi Ipoteşti, dar şi urcaţi în tren, în cazul celor din Neamţ, Tîrgu Frumos şi Vălenii de Munte. „Poliţia Locală îi identifică, îi duce la sediu, le aplică măsura contravenţională prevăzută de lege, după care trebuie să le dea drumul”, arată adjunctul şefului executivului local. În ceea ce îi priveşte pe minori, aceştia sunt prezentaţi Centrului de Primiri Urgenţe al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului, unde sunt ţinuţi până la efectuarea unei anchete sociale, anul acesta trecând prin această procedură 9 copii puşi să cerşească. Până acum, mamele cu copii aveau parte de consiliere, după care reveneau în locul din care fuseseră ridicaţi.  Acest lucru nu se mai va întâmpla, minorii cu pricina urmând a fi instituţionalizaţi. „Ancheta este efectuată de Primăria municipiului Suceava, constatăm dacă minorul este abuzat, neglijat sau părăsit, cazuri în care solicităm instituţionalizarea. Am avut discuţii cu noua conducerea a Direcţiei şi am încredere că, de a doua zi după ce îi ducem acolo, nu îi vom mai regăsi pe străzi”, reliefează Harşovschi. Conform viceprimarului fenomenul cerşetoriei ar avea o amploare mai mică dacă sucevenii nu l-ar încuraja, dând bani persoanelor care cer la colţ de stradă, în zone cu vad, precum şi în intersecţii, la semafoare. 

„Dacă în continuare ne este milă şi dăm bani, nu vom scăpa de fenomenul cerşetoriei”, accentuează Lucian Harşovschi.    Harşovschi a dat exemplul lui Onofrei Marius Ilie din Adâncata, cu „teritoriu de lucru” în preajma Bibliotecii Judeţene „I.G. Sbiera”, care a lucrat la o exploatare de piatră din localitatea amintită. Cerşetorul ar fi spus că nu îi convine să lucreze o zi întreagă pentru 50-60 de lei, la un control poliţiştii locali găsind asupra lui, doar după 2 ore de „cerut” în jur de 70 de lei. „Nu are niciun handicap, ba mai mult, atunci când vede maşina Poliţiei, fuge de rupe pământul. Doar anul acesta, Acestui domn i s-a dat amenzi de 1.300 de lei, putem da mai multe, însă oricum nu le plăteşte”, susţine viceprimarul Sucevei. Lucian Harşovschi a ţinut să mai menţioneze că Legea nr. 61/1991 privind liniştea şi ordinea publică nu permite confiscarea sumelor provenite din cerşit, iar cei în cauză, ştiind acest lucru continuă să-şi facă „meseria”. AceAsta şi în condiţiile în care, neavând proprietăţi, creşetorii nu pot executaţi silit pentru neplata amenzilor.