Cel puţin 40 la sută din
suprafaţa pieţei agroalimentare, rezervată producătorilor agricoli cu atestat
·
Conform
unei hotărâri a Consiliului Local, aprobată în urmă cu mai bine de 1 an, 134
dintre mesele din Piaţa agroalimentară centrală din Suceava erau prevăzute
pentru producătorii cu atestate.
Producătorii agricoli cu atestat trebuie să ocupe cel puţin 40 la sută din suprafaţa destinată produselor din
sectorul vegetal din pieţele agroalimentare din municipiul Suceava. Aceasta
conform unui demers legislativ care va fi dezbătută în deliberativul local, în
şedinţa din această săptămână. Iniţiativă este adaptată la noile concepţii
urbane privind „oraşele inteligente” şi „pieţele urbane sustenabile” prin care
se urmăresc integrarea mai profundă în comunitatea locală a pieţelor şi
Bazarului, popularizarea drepturilor şi obligaţiilor utilizatorilor, cât şi cea
a serviciilor prestate consumatorilor. Proiectul de hotărâre vine pe fondul
Legii nr. 145 din 2014 privind stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei
şi producătorilor din sectorul agricol, care, printre altele, impune amenajarea
de compartimente distincte pe categorii de produse. „În ultima perioadă,
autorităţile administraţiei publice s-au preocupat de amenajarea pieţelor
agroalimentare după standarde europene, în scopul creării unor condiţii optime
de desfăşurare a activităţilor specifice, asigurând un comerţ civilizat şi
modern, în condiţii de siguranţă pentru cetăţeni”, reliefează în expunerea
de motive, iniţiatorul proiectului, primarul Ion Lungu. Conform unei hotărâri a
Consiliului Local, aprobată în urmă cu mai bine de 1 an, în Piaţa
agroalimentară centrală din Suceava, 134 dintre mese au fost prevăzute pentru
producătorii cu atestate, iar 17 pentru cei ocazionali. Sectorului pentru flori
i s-au repartizat 16 mese, sectorului citrice-5, sectorului uz gopodăresc-5,
iar sectorului hobby exotic-2. Agenţilor economici persoane fizice autorizate,
întreprinderi individuale, asociaţiilor familiale şi societăţilor comerciale li
s-au rezervat 51 de mese. Pe platoul descoperit din spatele clădirii Pieţei
agroalimentare centrale, acestora din urmă li se punea la dispoziţiei 10 mese,
în timp ce producătorii cu atestate aveau la îndemână 11 mese. Reamintim
că Piaţa agroalimentară centrală a
trecut printr-un proces de modernizare, printre altele fiind făcute lucrări de
înlocuire a acoperişului, modernizări ale interiorului pieţei, în această
toamnă fiind anunţată amenajarea unui sistem de încălzire centralizată. Pentru
început va fi încălzit doar unul dintre cele două tronsoane, acesta urmând a fi
branşat la reţeaua de termoficare a municipiului Suceava.