12 august 2016

Banii promişi în 2011 prin Programul „Casa Verde” nu au ajuns nici acum în Suceava

  • Conform datelor Agenţiei pentru Protecţia Mediului, 86 de suceveni încă aşteaptă aprobarea dosarelor de decontare a banilor de la stat pentru pompele de căldură, centralele pe biomasă ori panourile solare monte pe cheltuiala proprie.
  • Nici măcar nu se ştie dacă sprijinul respectiv a intrat efectiv în conturile celor care au obţinut aprobarea plăţii, APM nedeţinând informaţiile care sunt de competenţa exclusivă a Administraţiei Fondului pentru Mediu.             
Nici până acum, la 5 ani de la lansare, sesiunea a doua a Programului privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire, cunoscut drept „Casa verde”, nu s-a încheiat. Iluţă Cocriş, şeful Serviciului „Deşeuri şi arii protejate” al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava spune că, în 2011, pe fondul succesului de care s-a bucurat sesiunea din 2010, la APM s-au  depus 902 de proiecte, 9 suceveni voind să achiziţioneze pompe de căldură, 192 să-şi monteze centrale termice pe biomasă, iar 701 să-şi doteze gospodăriile cu panouri solare. 
Valoarea sumei solicitate din Fondul de Mediu a fost de 5,4 milioane de lei, una sensibilă mai mare faţă de cea din anul anterior. Însă, data acesta, procedurile nu s-au mai desfăşurat în acelaşi ritm, în doi ani, adică în perioada 2011-2013, fiind analizate doar 221 dosare. Contracte de finanţare au fost semnate pentru 185 dintre acestea, respectiv în cazul celor care îndeplineau condiţiile cerute. Alţi peste 2 ani şi jumătate, adică intervalul din 2014 până acum, au mai fost necesari pentru a trece prin filtrul analizei şi celelalte 681 de dosare din Suceava, semnate şi validate fiind 466 de contracte de finanţare.
  • Unele firme au făcut documentaţii şi lucrări în avans, iar din cauză că beneficiarii nu şi-au primit banii, au avut numai de păgubit. 
Cu toate că s-au văzut cu contractele în mâini, beneficiarii Programului nu au apucat să se bucure prea mult. Deşi între timp beneficiarii îşi făcuseră lucrările pe bani proprii,  partea promisă de Guvern, prin Administraţia Fondului pentru Mediu, nu aveau le intre conturi prea repede. Este vorba despre o finanţare de cel mult 6.000 lei pentru amplasarea de panouri solare; până la 8.000 lei în cazul montării de pompe de căldură şi despre nu mai mult de 6.000 lei pentru centralele termice pe peleţi, brichete, tocătură lemnoasă şi alte resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere şi silvice.  Astfel, în intervalul 2011-2013, dosare decontare s-au aprobat pentru 175 de suceveni, din totalul de 651 de îndreptăţiţi. În 2014-2016 au mai obţinut aprobare de plată încă 390 de beneficiari, iar alţii 89 aşteaptă şi în acest moment să li se aprobe decontarea banilor promişi ca ajutor de la Fondul de Mediu. Pe de altă parte,  nici măcar nu se ştie dacă banii au intrat efectiv în conturile celor care au obţinut aprobarea plăţii, Agenţia pentru Protecţia Mediului nedeţinând informaţiile care sunt de competenţa exclusivă a Administraţiei Fondului pentru Mediu. De pierdut au avut şi societăţile comerciale care au întocmit documentaţii şi au executat lucrări în avans, în speranţa că îşi vor încasa rapid banii, din sumele pe care sucevenii beneficiari urmau să le primească, prin decontare, din Fondul de Mediu.
  • În următoarea sesiune nu se vor mai da bani pentru centrale pe biomasă.
O cea de treia sesiune a  Programului „Casa Verde” se află în dezbatere publică, dar nu va fi lansată decât după epuizarea tuturor decontărilor. Din cele ştiute până acum, Administraţia Fondului pentru Mediu nu va mai acorda sprijin financiar pentru centralele termice pe peleţi, brichete, tocătură lemnoasă şi alte resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere şi silvice.
Prima sesiune s-a desfăşurat în 2010, când din judeţul Suceava au fost adunate, analizate şi înaintate Administraţiei Fondului pentru Mediu, 613 de dosare, dintre care 13 pentru pompe de căldură, 219 pentru centrale termice pe biomasă, iar 381 pentru panouri solare. Iluţă Cocriş, şeful Serviciului „Deşeuri şi arii protejate” al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava spune că valoarea fondurilor solicitate s-a ridicat la 3,7 milioane de lei, iar în cazul a 470 dintre proiectele materializate s-a făcut şi decontarea efectivă a lucrărilor.