19 august 2016

Aberaţii ale noilor reglementări privind licitaţiile
·        „S-a ars un motor la Direcţia Domeniului Public, iar pentru a-l repara trebuie să mergem în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice”, arată Ion Lungu Sucevei.
·        Multe dintre proiectele administraţiei locale sunt blocate, proaspetele prevederi legale neprevăzând sancţionarea firmelor „care contestă de dragul contestaţiei”.
Mai multe proiecte ale Primăriei municipiului Suceava nu pot fi puse în practică din cauză că procedurile de licitaţii sunt contestate. Primarul Ion Lungu, a prezentat priorităţile administraţiei locale sucevene pentru toamna care se apropie, declarând că noua legislaţie privind achiziţiile publice nu  a adus mult aşteptată simplificare, ci din contra, acum caietul de sarcini poate fi contestat de către potenţiali competitori încă din faza întocmirii. „Nu foarte multe dintre acestea sunt realizabile astăzi, pentru că, din păcate, există foarte multe contestaţii. Eu mă gândeam că, în urma licitaţiilor electronice, lucrurile se vor simplifica. Nici pe departe. S-a modificat metodologia şi se poate contesta caietul de sarcini înainte de licitaţie, se face notificare, contestare, iar din acest punct de vedere sunt blocate multe proiecte”, a declarat ocupantului administrativ din Areni. Lungu dat ca exemplu proiectul de amenajarea a Zonei de agrement „Tătăraşi”, licitaţia prin care a fost desemnat constructorul fiind contestată de către unul dintre participanţi, respectiv Victor Construct Botoşani. Câştigătorul licitaţiei este firma suceveană Civica, pentru realizarea obiectivului fiind contractat un credit de 10 milioane de lei „Iată că am pierdut 3 luni de zile cu aceste contestaţii. Noi am, cerut prelungirea ofertelor până la 18 octombrie. Am zis că realizăm respectiva zonă de agrement în această vară, licitaţia a fost electronică, de aceea mă gândeam că depunerea de contestaţii nu mai are rost”, a subliniat Lungu, adăugând că a fost contrazis de realitate, iar o contestaţie este pe masa Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC).
Edilul-şef sucevean crede că se impune sancţionarea  firmelor de rea credinţă care au făcut din procedura contestaţiei o obişnuinţă. Pe de altă parte, necesară ar fi stabilirea unui valori minime a bunurilor şi serviciilor licitate în Sistemul Electronic de Achiziţii Public (SEAP), astfel încât să nu se ajungă la aberaţii de genul celor care blochează unul activităţi. „Păcat că licitaţiile electronice nu au clarificat lucrurile, ba dimpotrivă le-au complicat, iar prin normele metodologice s-a ajuns la situaţii aberante. S-a ars un motor la Direcţia Domeniului Public, iar pentru a-l repara trebuie să mergem pe SEAP. Aşa este la noi, la români, cădem dintr-o extremă în alta. Cred că ar trebui un prag pentru valorile licitate în sistem electroni şi, la fel o sancţionare a celor care contestă de dragul contestaţiei. S-a încercat lucrul acesta, am înţeles că sunt probleme cu Comisia Europeană, precum că nu se asigură competitivitatea, însă nu este în ordine să se conteste doar pentru a se afla cineva în treabă”, a explicat Ion Lungu, primarul Sucevei.