26 august 2016

Proiectul inelului ocolitor Suceava-Botoşani, lăsat fără bani 
·        Deoarece noua rută de ocolire a reşedinţei  de judeţ nu a fost prinsă în master planul de transport, suma de 3 milioane de lei, din totalul de 4,5 milioane de lei aprobat la începutul anului, a fost orientată înspre alte cheltuieli bugetare.
·        Investiţia este evaluată la 38 de milioane de euro, include  traseul DN 85-Ipoteşti-Bosanci-Salcea, urmând a prelua traficul dinspre Fălticeni înspre Botoşani şi invers.
Consiliul Local al municipiului Suceava a votat în şedinţa ordinară de ieri tăierea sumei de 3 milioane de lei prinsă în bugetul local la începutul lui 2016 în vederea promovării proiectului de amenajarea cu finanţare europeană nerambursabilă de celei de a doua centuri de ocolire a capitalei de judeţ. Este vorba despre intenţia de accesarea a Programului Operaţional 2014-2020, însă, între timp, au intervenit elemente care au stricat planurile autorităţilor locale sucevene. Astfel, pentru promovarea proiectului noului inel ocolitor al Sucevei, respectiva rută ar fi trebuit să fie parte a master planului de transport, însă acest din urmă document include doar drumul rapid Suceava-Siret. La fel, pentru a motiva îndreptarea a 3 milioane de lei din cele 4,5 milioane de lei înspre alt capitol de cheltuieli bugetare, edilul-şef  a reliefat că ghidul solicitantului pentru POR nici măcar nu a apărut. „Am făcut apel la parlamentari şi la domnul preşedinte Gheorghe Flutur, să facă demersuri pentru ca ruta ocolitoare Suceava-Botoşani să fie prinsă în master planul de transport. Însă, chiar dacă este prinsă, oricum până la sfârşitul anului nu se mai poate organiza licitaţie. De aceea, vom distribui suma către alte necesităţi”, a precizat ocupantul fotoliului administrativ din Areni. Interpelat de către consilierul Eugen Girigan asupra traficului anevoios din reşedinţa de judeţ, Lungu a arătat că în curs de întocmire este studiul de prefezabilitate pentru construirea unui nou pod peste râul Suceava, dar şi un nou studiu de circulaţie. „Suntem atenţi la ceea ce se întâmplă cu traficul în zona Burdujeni. Avem un studiu de prefezabilitate pentru locaţia în care vom face un nou pod peste râul Suceava, acesta fiind în lucru. De asemenea, este în curs un studiu de circulaţie, o primă măsurătoare având loc în prejma Sărbătorilor pascale,  iar o alta în cea a concediilor de vară. Deci trebuie neapărat să facem un nou pod peste râul Suceava şi această rută ocolitoare pe care vrem să o finalizăm”, a explicat primarul Sucevei, Ion Lungu.

Proiectul celei de a doua centuri ocolitoare are în obiectiv traseul DN 85-Ipoteşti-Bosanci-Salcea peste râul Suceava, şi va prelua traficul dinspre Fălticeni înspre Botoşani şi invers, investiţia fiind estimată al 38 de milioane de euro.  Axa VI „Reabilitarea şi modernizarea reţelelor de drumuri de importanţă regională şi locală, centuri”, în cadrul căreia, la nivelul Regiunii de Dezvoltare Nord Est este prevăzută suma de 113,4 milioane de euro.