31 august 2016

Doar 30.000 de lei a dat Guvernul pentru expertizarea seismică a blocurilor din Suceava
·        Pe lângă Blocul „Groazei”, în reşedinţa de judeţ există mai multe imobile de locuit în comun expuse la risc seismic  ridicat. 
·        „Nu vreau să pe nimeni, însă vom face publică această listă”, a declarat primarul Ion Lungu.        
În municipiul Suceava multe dintre blocurile vechi, ridicate în perioada comunistă, sunt expuse la mişcările tectonice puternice. „Este vorba, în primul rând, despre cele construite înainte de 1990, ca să nu mai vorbim despre cele ridicate prin anii 60. Nu sunt multe, dar prezintă risc seismic, iar printre acestea se număra şi Blocul 48 A, pe care tot ne chinuim să-l putem reabilita”, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, primarul Ion Lungu. Edilul-şef spune că, în acest an, de la bugetul de stat, pentru studii de expertizare seismică, municipiul Suceava a primit suma de 30.000 de lei. Conform primarului, pe lângă Blocul „Groazei”, în gradul I de risc seismic sunt încadrate mai multe blocuri de locuinţe din reşedinţa de judeţ. „Nu vreau să pe nimeni, însă vom face publică această listă”, care a precizat că  reliefează şeful administraţie publice locale sucevene.  Planul de analiză şi acoperire a riscurilor din municipiul Suceava din 2011, aprobat de deliberativul local, releva că în pericol se aflau cel puţin 5 blocuri de locuinţe ridicate în urmă cu zeci de ani, ameninţate fiind, mai ales, cele turn, cu 10 etaje. Pe lângă acestea din urmă, Primăria făcuse expertize privind stabilirea riscului seismic la două blocuri de garsoniere cu structura de rezistenţă şubredă, acestea fiind încadrate în cadrul al II-lea. Pe listă se mai adaugă alte 5 imobile de locuinţe care sunt plasate în rândul celor cu gradul al III-lea de risc. Pe de altă parte, din informaţiile pe care le avem, printre clădirile cu risc din zona centrală a reşedinţei de judeţ se numără blocul turn „Union”, precum şi cele de pe străzile „Alexandru cel Bun”, „Ana Ipătescu” şi ”Mihai Viteazu”, unele dintre ele fiind ridicate chiar şi în deceniile patru, cinci sau şase ale secolului trecut. De asemenea, potrivit unei mai vechi situaţii a executivului, pe raza urbei reşedinţă de judeţ există 45 de imobile cu potenţial risc privind rezistenţa şi stabilitatea şi cu încadrare în clasele de risc seismic II şi III.

În general, judeţul Suceava este relativ puţin afectat de mişcările telurice din Vrancea, însă ar putea avea mai mult de suferit de pe urma unui cutremur care s-ar produce pe falia tectonică situată în Ucraina.