05 ianuarie 2016

Pensia medie din judeţul Suceava, mai mică cu 12,4% faţă de media pe ţară
·        În Regiunea de Dezvoltare Nord Est, pensii mai mici decât sucevenii au doar vârstnicii din judeţele Vaslui şi Botoşani.
·        Numărul mediu al pensionarilor de asigurări sociale de stat îl depăşeşte pe cel mediu al salariaţilor, raportul fiind de 1,39.
În judeţul Suceava, pensia medie de asigurări sociale de stat  este în creştere. Astfel, potrivit Buletinului statistic pe luna octombrie, dat recent publicităţii de Direcţia Judeţeană de Statistică Suceava, în trimestrul al treilea al anului 2015 pensia medie de asigurări sociale de stat  a  fost de 776 de lei, în creştere cu 33 lei (4,4%), raportat la trimestrul omolog din 2014.  Cu toate acestea, la momentul la care facem referire, pensia medie de asigurări sociale de stat din judeţul Suceava era cu 12,4% faţă de pensia medie pe ţară, aceasta din urmă fiind de 886 lei. În Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, judeţul Suceava se află pe locul 4 din punct de vedere al mărimii pensiei medii lunare de asigurări sociale de stat. Astfel, pensii mai mari au persoanele de vârsta a treia din judeţele Bacău (879 de lei), Iaşi (868 de lei) şi Neamţ (838 de lei), pensii mai mici decât sucevenii încasând doar vârstnicii din judeţele Vaslui (741 lei) şi Botoşani (715 lei). Judeţul Suceava ocupă ce de a 32-a poziţie la nivel naţional, în ordine descrescătoare, în ceea ce priveşte mărimea pensiei medii de asigurări sociale de stat.
·        Într-un singur an, numărul pensionarilor suceveni s-a diminuat cu 0,7 la sută.

În trimestrul al treilea al anului 2015, numărul mediu al pensionarilor de asigurări sociale de stat din judeţul Suceava a fost de 137.721 de persoane, mai mic cu 167 persoane faţă de trimestrul anterior, respectiv cu 0,1%. Pe de altă parte, în comparaţie cu trimestrul III al anului 2014, numărul  mediu al pensionarilor de asigurări sociale de stat a scăzut cu 950 persoane, adică cu 0,7%. Pensionarii de asigurări sociale de stat din judeţul Suceava deţineau 19,6% din numărul mediu al pensionarilor de asigurări sociale de stat din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est şi 2,9% din totalul existent la nivel naţional. Din punct de vedere al numărului mediu de pensionari de asigurări sociale de stat, judeţul Suceava se află pe locul 13 pe ţară în ordine descrescătoare. În trimestrul al treilea al anului 2015, gradul de dependenţă economică, calculat ca raport între numărul mediu al pensionarilor de asigurări sociale de stat şi numărul mediu al salariaţilor a fost de 1,39.