13 ianuarie 2016

Aleşii locali au consfinţit ieftinirea încălzirii  
·        Populaţia va plăti 179,5 lei pe gigacalorie, în loc de 185,48 de lei pe gigacalorie, preţul local de facturare diminuându-se, astfel, cu aproape 6 lei pe gigacalorie.
·        „Sper ca populaţia să ţină cont de faptul că municipalitatea face eforturi, în limita posibilităţilor, ca aceasta să aibă de plăti cât mai puţin”, a subliniat Ion Lungu.
Consiliul Local Suceava a aprobat, în prima şedinţă din 2016, una extraordinară, actualizarea preţurilor de referinţă a energiei termice destinată consumului agenţilor economici şi populaţiei, inclusiv cele de facturare.  Măsura survine diminuării, începând cu 1 ianuarie, a taxei pe valoare adăugată de la 24% la 20%, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Astfel, consumatorii casnici vor achita 179,5 lei pe gigacalorie, în loc de 185,48 de lei pe gigacalorie, preţul local de facturare reducându-se, astfel, cu aproape 6 lei pe gigacalorie. De asemenea, în condiţiile menţionate, preţul pentru energia termică livrată agenţilor economici este de 296 de lei pe gigacalorie. În acelaşi timp, Primăria Suceava va plăti mai puţin în contul subvenţiei la diferenţa de tarif, suportând de la buget 176 de lei pe gigacalorie, în loc de 182 de lei pe gigacalorie, în prezent. „Rezultă o economie de 11 lei, împărţită aproape în mod egal între populaţie şi Primărie. Sigur nu este o sumă mare, dar orice leu este binevenit. Trebuie să dăm şi populaţiei posibilitatea de a beneficia de această reducerea a TVA, deoarece, după cum se ştie, se plătesc destul de greu facturile la căldură şi apă caldă. Putem să dăm un mic ajutor, astfel încât să mai echilibrăm lucrurile şi la operatorul nou, Thermonet, astfel încât acesta să încaseze la timp facturile de la consumatorii casnici. Sper ca populaţia să ţină cont de faptul că municipalitatea face eforturi, în limita posibilităţilor, ca aceasta să aibă de plăti cât mai puţin”, a subliniat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.     Reamintim că noul operator Thermonet, succesorul falitei Termica, transportă energia termică cu 180 de lei pe fiecare gigacalorie, tariful fiind stabilit prin Hotărârea Consiliului Local nr. 273 din 14 octombrie 2015. Pe de altă parte, potrivit HCL nr. 234 din 16 octombrie 2014, societatea comercială Bioenergy Suceava livrează energia termică produsă în centrala în cogenerare de înaltă eficienţă la preţul de 116 lei pe gigacalorie.