11 ianuarie 2016

Primăria închiriază, pe baza unor informaţii neconcludente,  bunuri de la falita Termica 
·        În raportul ROMCONTROL se arată că, în vederea stabilirii nivelului chiriei de 100.000 de lei pe lună, la criteriile de evaluare pe baza pieţei şi costului cantitatea informaţiilor a fost „nesatisfăcătoare, neobţinându-se informaţii suficiente”.
Primăria municipiului Suceava închiriază de la Termica în faliment bunuri strict necesare prestării serviciului public de transport, distribuire şi furnizare a energiei termice. Un proiect de hotărâre în acest sens este supus analizei deliberativului municipal, în şedinţa extraordinară de pe 13 ianuarie, iar dacă acesta va fi aprobat, pentru echipamentele şi instalaţiile aflate în patrimoniului fostului operator de transport de la bugetul local va fi plătită suma de 100.000 de lei pe lună.  Estimarea chiriei a fost făcută de ROMCONTROL Bucureşti, iar în raportul de evaluatorului se arată, printre altele, că pentru fundamentarea rezultatelor, selectarea şi alegerea valorii finale, la criteriile de evaluare pe baza pieţei şi costului cantitatea informaţiilor a fost „nesatisfăcătoare, neobţinându-se informaţii suficiente”. În raportul  citat se concluzionează că pe potrivit informaţiilor din piaţa specifică de furnizare, transport şi distribuţie a agentului termic, primordial în estimarea chiriei de piaţa a fost impactul negativ de scădere drastică, cu peste 80%, a cantităţii de agent termic furnizat consumatorilor din municipiul Suceava. „Efectul acestei scăderi s-a materializat pin intrarea în faliment şi implicit în faliment a societăţii comerciale Termica. Totodată, mare parte din maşinile, echipamentele şi instalaţiile care compun reţelele de furnizare, transport şi distribuţie a agentului termic au fost trecute în conservare, nemaifiind în exploatare(redundante). În aceste condiţii, este fundamentat procentul actual de exploatare, apreciat la 25% din capacitatea proiectată, cu o presiune asupra valorii exercitată de un marketing limita(starea de faliment a societăţii), dar şi de inexistenţa surselor alternative de producere a energie termice (poziţie dominată a societăţii comerciale Bioenergy Suceava”, se subliniază în raportul ROMECONTROL. Noul operator, succesor al Termica, este societatea comercială Thermonet, câştigător al negocierilor privind atribuirea în concesiune a serviciului de transport, distribuire şi furnizare a energiei termice în sistem centralizat.

De precizat este faptul că, Primăria municipiului Suceava, cu o creanţă în valoare de 3,5 milioane de lei, a fost admisă în tabelul definitiv al creditorilor societăţii comerciale în faliment, Termica Suceava.