29 ianuarie 2016

Dumitru Teodorescu, directorul cotidianului Crai Nou, în Cartea de onoare a valorilor bucovinene
·        Crai Nou rămâne, „nu neapărat un model, ci un fel pozitiv de a face ziaristică”, a spus Teodorescu, după ce, în plenul Colegiului prefectural, prefectul Constantin Harasim i-a înmânat diploma de excelenţă pentru întreaga activitate.      
Ieri, în prima şedinţă din acest an a Colegiului prefectural,    Constantin Harasim, prefectul judeţului Suceava, a înmânat diploma de excelenţă pentru întreaga activitate directorului cotidianului Crai Nou, jurnalistul Dumitru Teodorescu.
 Harasim a apreciat că, în faţa şefiilor serviciilor desconcentrate, că Dumitru Teodorescu este un ziarist profesionist care a scris, cu maximă decenţă, mii de articole, iar împreună cu echipa sa practică un jurnalist sincer, nemanipulator, potrivit  vremurilor, ocolind faptul zgomotos, divers, cu aspecte subterane, în favoarea temelor concrete, care contribuie la educaţia oamenilor, la formarea valorilor, precum şi la promovarea culturii. „În articolele domniei sale, Dumitru Teodorescu a fost atent la acurateţea limbii române, la acele mesaje care conduc înspre a învăţa şi limba română. A avut ca dascăl pe doamna profesor Iulia Leomiza, şi-a desfăşurat activitatea şi construit cariera de jurnalist pe o maximă conştientizare şi maxim devotament faţă de valori, cultură, faţă de cei care au avut şi mai au ceva de spus în Bucovina”, a reliefat reprezentatul Guvernului în teritoriu. Constantin Harasim a evidenţiat că, în 2009, directorului Dumitru Teodorescu i s-a conferit medalia de aur a Senatului Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, ca semn de recunoaştere pentru practicarea unui jurnalism de calitate, onest şi echilibrat, realizând o informare corectă a comunităţii bucovinene, promovând învăţământul şi imaginea instituţiei de învăţământ superior sucevean. „În acest context, noi, Instituţia Prefectului, cu aprobarea întregului Colegiu prefectural, astăzi îi conferim domnului Dumitru Teodorescu diploma de excelenţă pentru întreaga sa activitate, recunoscându-i-se meritele ca valoare bucovineană”, a apus prefectul de Suceava.
Constantin Harasim, a felicitat întregul colectiv, întreaga redacţie a cotidianului Crai Nou, reamintindu-şi că acesta din umră este primul ziar sucevean al României post-comuniste, cu cea dintâi apariţiei pe 23 decembrie 1989, precum şi că în cel de-al doilea număr, sub semnătura Doinei Cernica, a fost consemnată şi participarea, domniei sale, a actualului prefect, la Revoluţia din Bucureşti.
Adresându-se celor prezenţi Dumitru Teodorescu, a arătat că gestul Instituţiei Prefectului „este unul minunat, nu în mod neapărat pentru domnia sa, ci pentru oamenii care de-a lungul timpului au lucrat la cotidianul Crai Nou, succesorul  ziarului Zori Noi din perioada comunistă. „Pe 22 decembrie 1989, construisem deja un Zori Noi, însă la orele 5.00, după amiază, am decis să rupem relaţia cu cei care erau stăpâni şi să scoatem , atunci. A fost un gest  care astăzi nu pare eroic, dar putea să fie. Dacă nu ar fi căzut stăpânul nostru, cu siguranţă am fi putut fi puşi  în faţa zidului. A ieşit un Crai Nou nu foarte deosebit, în liniile esenţiale, de predecesorul lui, aşa cum nici Zori Noi nu a fost foarte deosebit de Făclia Sucevei, şi nici Făclia Sucevei de Lupta Poporului, astfel că, din 1946 încoace, cotidianul Bucovinei s-a numit în patru feluri, dar a rămas acelaşi. Aceasta nu prin devotamentul faţă de stăpâni - deşi ne punem cenuşă în cap, şi recunoaştem că a fost -, ci prin faptul că, dincolo de puterea stăpânilor şi voinţa lor, a adunat valorile Bucovinei, în special cele literare, dar nu numai, ci şi pe oamenii care meritau să fie aduşi în faţă, reuşind să coaguleze în jurul său Bucovinei, neexistând, practic scriitor bucovinean care să nu fi publicat, de-a lungul timpului, în Zori Noi, în paginile speciale pe care le păstrăm şi astăzi. Acesta este un merit pe care ni-l asumăm şi care ne poate trimite – cu obrăznicie, este adevărat, puţin, – la cei 70 de ani de presă. Dar noi existăm, practic, din 23 decembrie 1989, dată de la care colectivul s-a schimbat consistent, oamenii cu care am venit de la Zori Noi pierind, încet, încet, iar despre unii nu se mai ştie nimic astăzi, şi este şi ruşinea noastră”, a rememorat Dumitru Teodorescu.                  
Directorul Teodorescu a scos în evidenţă că, în pofida faptului că i s-a dorit cu îndârjire dispariţia, Crai Nou a reuşit să rămână pe piaţă, fiind unul dintre puţinele cotidiane venite dinainte de 1989. Şi aceasta şi prin aceea că, în afara aducerii în atenţia lumii a faptului cotidian local, s-a apelat tot mai mult la valorile locale, care, de-a lungul vremurilor, au semnat şi mai semnează în paginile ziarului, condeiele care scriu la Crai Nou fiind oameni cu talent din localităţile judeţului. 
Dumitru Teodorescu a subliniat că, deşi vechea echipă „s-a împuţinat”, s-a reuşi păstrarea spiritului ziarului, care în sine, rămâne, „nu neapărat un model, ci un fel pozitiv de face ziaristică”. „Mulţumesc pentru această diplomă de excelenţă. Sunt convins că o să se bucure şi colegii mei, deoarece, în fond, este opera lor, pentru că ei scriu, iar acest ziar se face cu efortul lor. Mulţumesc că prin mine le-aţi recunoscut meritele”, a conchis Dumitru Teodorescu, directorul cotidianului Crai Nou, semnând şi consemnându-şi impresiile în Cartea de onoare a valorilor bucovinene.                           

Instituţia Prefectului Suceava a institut Cartea de onoare a valorilor bucovinene la începutul unii iulie 2015, până acum în aceasta fiind înscrise, la loc de cinste, 7 personalităţile judeţene care s-au remarcat prin realizări deosebite.