08 ianuarie 2016

Reţele de transport şi distribuire  a energiei termice, investiţii de 50 de milioane de euro din fonduri europene    
·        POIM 2014-2020 oferă oportunitatea finanţării modenizării/extinderii reţelelor termice primare şi secundare din sistemele de alimentare cu energie termică, inclusiv a punctelor termice.
Primăria municipiului Suceava intenţionează să reabiliteze cu fonduri europene reţelele de transport şi distribuire a energiei termice. Ion Lungu, şeful administraţiei locale a declarat, într-o conferinţă de presă, că vizată este o finanţare de 50 de milioane de euro, proiectul urmând a fi depus  în cadrul Programului Operaţional Infrastructura Mare POIM 2014-2020, Axa prioritară 7 - „Creşterea eficienţei energetice la nivelul sistemului centralizat de termoficare”. „Intenţionăm să accesăm fonduri în valoare de 50 de milioane de euro pentru reabilitarea reţelelor termice. Săptămâna viitoare voi merge la Bucureşti, tocmai pe această temă”, a precizat şeful executivului municipal. Cu alt prilej, Lungu susţinea că, în cadrul Programului guvernamental „Termoficare 2006-2015”, municipiul Suceava este campion la atragerea de finanţări de la bugetul de stat, însă în ultimii ani, ritmul şi consistenţa  disponibilizării fondurilor au scăzut. Astfel, reabilitate au fost 18 puncte termice din cele 49 existente, adică aproximativ 40% din total; conducte secundare în lungime de 62 km, din totalul de 152 km(36,7 %), în timp ce reţelele principale au fost înlocuite în proporţie de 28,6% din total. Începând din 2004 şi până în prezent, în sistemul de  termoficare sucevean au fost investite, inclusiv prin Proiectul „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene”, nu mai puţin de 25 de milioane de euro.        
·        Pentru POR 2014-2020, municipiul reşedinţă are un portofoliul de proiecte de peste 40 de milioane de euro.
Axa prioritară 7 - „Creşterea eficienţei energetice la nivelul sistemului centralizat de termoficare” a Programului Operaţional Infrastructura Mare POIM 2014-2020 are în vedere modenizarea/extinderea reţelelor termice primare şi secundare din sistemele de alimentare cu energie termică, inclusiv  a punctelor termice, precum şi achiziţionarea/modernizarea echipamentelor necesare bunei funcţionări a sistemelor de pompare a agentului termic şi implementarea de sisteme de măsurare, control şi automatizare. Potenţialii beneficiari sunt autorităţile publice din localităţile selectate.  

 În ceea ce priveşte  Programul Operaţional Regional POR 2014-2020, Lungu spune că, deşi nu au fost lansate ghidurile specifice, municipiul reşedinţă are un portofoliul de propuneri de proiecte în valoare de peste 40 de milioane de euro. „Ghidul general încă nu este dat pe piaţă, însă Suceava are propuse, pentru 2014-2020, proiecte în valoare de 40,47 de milioane de euro”, a explicat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.