21 ianuarie 2016

În noul an fiscal,
Populaţia a plătit dări de peste 3 ori mai mari decât agenţii economici
·        187 au folosit terminalele POS de la sediul Primăriei, faţă de numai 121 de persoane juridice care au apelat la acest mijloc de plată.
·        În primele 7 zile lucrătoare de achitare a impozitelor şi taxele locale, media încasărilor la puşculiţa comună a fost de 250.000 de lei.
În primele 7 zile din noul an fiscal, încasările la bugetul local al municipiului Suceava s-au ridicat la 1,82 de milioane de lei, face cunoscut primarul Ion Lungu. După deschiderea, pe 11 ianuarie, a ghişeelor Primăriei, de la agenţii economici s-au adunat taxe şi impozite locale în valoare de 417.144 de lei, în timp ce contribuabilii persoane fizice au contribuit la bugetul municipal cu 1,4 milioane de lei, respectiv cu o sumă de circa 3 ori mare. Din cele 5.875 de persoane fizice care s-au grăbit să-şi onoreze obligaţiile către vistieria comună, 5.668 au făcut plăţi direct la casieriile administraţiei publice, 187 au apelat la terminalele POS de la sediul executivului, iar 20 de suceveni au plătit cu cardul, prin internet. Un aspect important este şi acela potrivit căruia 10% din totalul achitat de persoanele fizice provine din amenzile restante. „Este lucru foarte important, pentru că avem mari probleme cu încasarea amenzilor”, a reliefat şeful administraţie locale. În ceea ce îi priveşte pe agenţii economici, 644 şi-au achitat impozitele şi taxele în numerar, direct la ghişee, iar alte 121 de persoane juridice au folosit terminalele POS. În primele 7 zile lucrătoare de achitare a impozitelor şi taxele locale, media încasărilor la puşculiţa comună a fost de 250.000 de lei, una similară anilor trecuţi. „Sper să se menţină acelaşi ritm, iar până la 31 martie 2016 să încasăm cît mai mulţi bani, mai ales în condiţiile în care se aplică prevederile privind scutirea de penalităţile aferente întârzierii la plata”, a subliniat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.    

La ghişeele de lucru cu contribuabilii sunt achitate  impozitul şi taxa pe clădiri, impozitul şi taxa pe teren, impozitul pe mijloacele de transport, taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor, taxa pentru folosirea mijloacelor de reclamă şi publicitate, impozitul pe spectacole, alte taxe locale, amenzile şi penalităţile aferente impozitelor şi taxelor locale, precum şi taxele extrajudiciare de timbru. Autorităţile locale au aprobat acordarea bonificaţiei de 10% pentru plata cu anticipaţie, până pe 31 martie 2016, a impozitului pe clădiri, impozitului pe teren şi impozitului pe mijloacele de transport, datorate de persoanele fizice şi persoanele juridice.