27 ianuarie 2016

Primăria Suceava este dispusă la cheltuirea a 3,71 de milioane de lei pentru înlocuirea a 1.136 de contoare de apă caldă şi gigacalorimetre  
·        Deoarece operatorul de transport agent termic Thermonet  Suceava are ca acţionar pe Elsaco Botoşani, firmă specializată în sistemele de termoficare, primarul Ion Lungu a reliefat că pentru furnizarea şi montarea noilor aparate de măsură  va fi organizată o licitaţie publică.
Mii de aparate de măsură a consumului de apă caldă şi energie termică din sistemul de termoficare din municipiul Suceava vor fi reparate sau înlocuite. Ion Lungu, primarul reşedinţei de judeţ spune că acestea au fost montate chiar şi în urmă cu un deceniu, iar fostul prestator al serviciului, Termica Suceava, intrat în insolvenţă, iar ulterior în faliment, nu s-a mai îngrijit de buna funcţionare a contoarelor. „De 2 ani de zile, fiind în insolvenţă şi faliment, Termica nu a mai făcut verificări ale gigacalorimetrelor. Este necesar să facem acest lucru, pentru că avem o problemă pe care încercăm să rezolvăm cu fonduri europene, aceea reducerii pierderilor, dar până una alta trebuie să ne asigurăm că beneficiarii finali, consumatorii, plătesc ceea ce consumă”, a declarat ocupantul fotoliului administrativ din Areni. La subsolul blocurilor sau în căminele special amenajate în preajma imobilelor de locuit se află 3.297 de aparate de măsură a consumului, dintre care 1.638 pentru căldură, iar 1.659 pentru apă caldă.  Cei de la Thermonet vor să repare 2.861 de contoare, 1.136 de aparate urmând a fi înlocuite. Acestea din urmă, respectiv 570 de gigacalorimetre şi 566 de apometre au o vechime mai mare de 10 ani, iar unele dintre ele au funcţionat în condiţii improprii, în apă sau aburi.  Lungu susţine că potrivit legislaţiei în vigoare, repararea contoarelor intră în atribuţiile operatorului de transport, distribuire şi furnizare, în timp ce înlocuirea aparatelor de măsură revine organelor administraţiei publice. Potrivit edilului-şef sucevean în proiectul de bugetul pe anul 2016, Capitolul Combustibili şi energie deţine o pondere de 12,8%, având prevăzută o sumă de 22,3 de milioane de lei, dintre 16,8 de milioane de lei pentru achitarea subvenţiilor, iar 5,67 de milioane de lei cu destinaţia reparaţiilor, inclusiv a celor la sistemul de contorizare. Conform Thermonet, 3,71 de milioane de lei este suma necesară pentru achiziţionarea  celor 1.136 de contoare noi, iniţiativa înlocuirii urmând a fi dezbătută şi cu preşedinţii şi administratorii asociaţiilor de proprietari. Deoarece Thermonet are ca acţionar societatea comercială Elsaco Botoşani, firmă specializată în construirea, reabilitarea şi modernizarea sistemelor de termoficare urbană, şeful municipalităţii sucevene a reliefat că pentru furnizarea noilor contoare de apă caldă şi gicalorimetrelor  va fi organizată o licitaţie publică. „Cu siguranţă, vom face o licitaţie. De asemenea, ne vom consulta şi cu asociaţiile de proprietari, să vedem şi punctul lor de vedere. Însă de la întâlnirile organizate cu şefii acestora, o problemă ridicată se referă la funcţionarea necorespunzătoare a gigacalorimetrelor”, a reliefat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.

Thermonet Suceava, având ca acţionari pe Adrem Invest Bucureşti şi Elsaco Botoşani, a preluat în concesiune sistemul de transport, distribuire şi furnizare a agentului termic din Suceava după ce, la negocieri, s-a detaşat la criteriile privind aspectele tehnice, conducând în clasament, cu un total de 312,68 de puncte, în faţa Transagent,  firmă a autorităţilor locale, care a acumulat doar 283,10 puncte.