12 ianuarie 2016

Acumulările de gheaţă au depăşit cota de atenţie în Vatra Dornei şi au distrus puntea pietonală Berna
·        Zonele cu probleme continuă să fie monitorizate de ISU şi SGA pe râurile Bistriţa şi Dorna, cât şi pe cursul superior al Moldovei.
Ieri, începând cu ora 9.00, prefectul judeţului Suceava, Constantin Harasim, împreună cu inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava, generalul de brigadă Ion Burlui, au participat la o acţiune de monitorizare a cursurilor de apă a râurilor Bistriţa şi Dorna, în aval de localitatea Iacobeni. Deplasarea a avut loc în urma informărilor primite de la structurile specializate ale Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) şi ISU din zonă, a Comitetului local pentru situaţii de urgenţă, dar şi ca urmare a apelurilor primite pe numărul de urgenţă 112, cu privire la existenţa unor potenţiale pericole de inundaţii. Conform unei informări a Prefecturii Suceava, în zonă a fost prezentă echipa pirotehnică a ISU Suceava, precum şi specialiştii SGA, în vederea analizării oportunităţii descărcării acumulărilor de gheaţa, fără a se crea pagube în aval. Urmărită a fost, de asemenea, analizarea, împreună cu preşedintele Comitetului local pentru situaţii de urgenţă din zonă, „posibilitatea realizării unor protecţii în amonte pe râul Bistriţa, pentru a proteja zonele supuse unor potenţiale pericole de inundaţii”.
„În urma intervenţiilor structurilor de specialitate şi a autorităţilor locale pe raza comunei Iacobeni au fost deblocate acumulările de gheaţă create în zona celor două poduri, fapt ce a condus la deplasarea sloiurilor în aval. Se lucrează, de asemenea, pentru deblocarea unor acumulări de gheaţă pe cursul superior al râului Moldova, în zona localităţii Breaza. Acumulările de gheaţă rezultate în urma deblocării au depăşit cota de atenţie pe raza municipiului Vatra Dornei şi au distrus puntea pietonală Berna. Nu au fost afectate persoane”, a informat Constantin Harasim, prefectul de Suceava, adăugând că zonele cu probleme continuă să fie monitorizate de către CLSU, ISU şi SGA pe tot cursul râurilor Bistriţa şi Dorna, cât şi pe cel superior al râului Moldova.