29 ianuarie 2016

Rapid CFR nu va putea juca pe Areni, din cauză că liberalii au tăiat fondurile pentru nocturnă
·        Sucevenii nu se vor bucura prea repede nici de un trafic decongestionat în zona comercială, tot consilierii PNL cerând construirea unui pod nou peste Suceava, investiţie care ar dura şi 10 ani.
·        Eu ca primar, dacă eram orgolios, aveam această posibilitate, să retrag proiectul de buget de pe ordinea de zi”, a punctat Ion Lungu, şeful executivului, menţionând că i s-au respins două proiecte la care ţinea foarte mult.  
Consiliul Local Suceava a aprobat ieri, cu 21 de voturi favorabile, bugetul reşedinţei de judeţ pe anul 2016. Consilieri iliberali, care au majoritatea de 14 voturi, din totalul de 23, au venit cu o serie întreagă de amendamente, care, până la urmă, au trecut în „bloc” de plenul aleşilor municipali. Printre suplimentări de fonduri şi introducerea de finanţări pentru noi obiective, prin vocea viceprimarului Lucian Harşovschi, liberalii au eliminat de pe lista obiectivelor investiţia privind  amenajarea instalaţiei de nocturne pe stadionul Areni. Aceasta în ciuda faptului că s-a atras atenţia că, odată cu noul campionat, seriile fotbalistice din Liga a doua se vor comasa, şi nu de va mai juca la matinal, ca până acum, ci după-amiaza. Astfel, din cauza lipsei nocturnei, echipa Rapid CFR nu va mai putea evolua pe stadionul Areni, televiziunile preferând să transmită meciurile la orele serii, când au şi audienţă pe măsură. 
Consilierii PNL şi-au motivat decizia prin aceea că mai întâi trebuie făcute lucrări de consolidare a tribunei şi peluzei, care se află într-o stare jalnică. De asemenea, necesare ar fi fost intervenţii la cabinele pentru arbitri, vestiare, grupurile sanitare şi amenajările pentru mass media. 
Consilierul Vasile Mocanu  a propus ca demersurile respective să aibă loc concomitent, însă propunere sa nu a fost luată în seamă.
Sucevenii nu se vor bucura prea repede nici de un trafic decongestionat în zona comercială din Lunca Sucevei, tot liberalii fiind cei care au cerut construirea unui pod nou în zona gropii de gunoi de pe Mirăuţi, unele voci din plen evidenţiind că o investiţie de asemenea anvergură ar dura şi 10 ani, la aceasta adăugându-se problemele care se vor ivi la exproprierea terenurilor proprietate privată. 
Proiectul aleşilor liberali vine la  concurenţă cu cel al primarului Ion Lungu, care prevede înfiinţarea unei mini-rute ocolitoare care să pornească de la actualul pod de peste râul Suceava, să continue cu strada „Energeticianului”, societatea Termica, zona Lanişte şi să se conecteze cu DN 29, la Salcea, oraş cu care se vizează încheierea unui parteneriat. Iniţiativa edilului-şef nu exclude nici varianta unui nou pod, însă acesta ar putea fi construit într-o zonă optimă, în care să nu fie necesare cheltuieli cu amenajarea  de multiple artere de legătură, cât şi traversarea unor suprafeţe de teren din proprietate particulară.
În ceea ce îi priveşte pe consilierii PSD, Eugen Girigan, liderul de grup, a făcut singurul amendament al social-democraţilor, cel de alocare a 50.000 de lei pentru întocmirea studiului de fezabilitate care să stea la baza înfiinţării parcului industrial din zona Termica, amendament preluat de primarul Lungu. Cornel Grosaru, tot de la PSD, a remarcat că, din raţiuni electorale, acesta este cel mai „complet” buget din ultimii, unul al dezvoltării, iar dat fiind faptul că „hârtia suportă totul”, viitorului primar, cât şi următorului Consiliul Local le vor reveni sarcina să procedeze la rectificările de rigoare.
Consilierul independent Adrian Arămescu a iterat că în joc este un buget „fierbinte”, acordând credit primarului Ion Lungu, iniţiatorul acestuia, care, până în prezent, a fundamentat şi pus pe masa aleşilor 12 bugete. „Eu ştiu cum arăta bugetul în urmă cu 12 ani şi cum arată în prezent, şi câte s-au făcut pentru cetăţeni în perioada care a trecut de atunci”, a pus în vedere Adrian Arămescu.
Ion Lungu susţine că bugetul pentru 2016 este unul al dezvoltării, peste 30% din cheltuieli luând această cale. La partea de venituri, bugetul municipiului este fundamentat la 382,24 de milioane de lei, iar la cea de cheltuieli, la 382,36 de milioane de lei, cu un deficit de 117.196 de milioane de lei.  „Cred că am dat dovadă de maturitate, deşi două proiecte la care ţineam mult nu s-au aprobat. 
Eu ca primar, dacă eram orgolios, aveam această posibilitate, să retrag proiectul de buget de pe ordinea de zi. Puteam să fac acest lucru şi nu mai ajungeam la vot”, a punctat Ion Lungu, primarul Sucevei.   
Proiectul de buget al municipiului Suceava pe anul 2106 a  trecut cu 21 de voturi „pentru” şi o abţinere, un singur consilier absentând la şedinţă. „Iată că întreg Consiliul Local votează un buget de dezvoltare. Vă mulţumesc stimaţi colegi!”, a exclamat preşedintele de şedinţă Ovidiu Doroftei, consilier PNL.