31 ianuarie 2016

 Aglomerări de gheaţă pe Dorna şi Moldova
·        Sperăm că nu se vor înregistra probleme, deoarece stratul de zăpadă este mic, neexistănd aport pentru creşterea debitului şi crearea de blocaje”, face cunoscut Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava.
Două aglomerări de gheţuri sunt prezente, la această dată, pe râul Dorna, anunţă Sistemul de Gospodărire a Apelor. Una dintre aglomerări, în lungime de 1.000 de metri, este monitorizată în localitatea Dorna Candreni, iar cealaltă, în lungime de 600 de metri, se află în Vatra Dornei, în amonte de podul din centrul municipiului staţiune. „Gheaţa este subţire, iar aglomerările nu prezintă pericol. Apa curge pe sub gheaţă, debitul este destul de mic, în jur de 6 metri cubi pe secundă, iar aglomerările se disipează şi se dezintegrează datorită temperaturilor destul de ridicate. Având în vedere că nu se înregistrează precipitaţii, nici o creştere bruscă a nivelului, nu există riscul de a se crea blocaje în aval”, informează Sistemul de Gospodărire a Apelor.
SGA monitorizează, de circa 3 săptămâni, alte 3 aglomerări de gheaţă pe râul Moldova, pe raza comuna Breaza, cât şi la intrarea în comuna Fundu Moldovei, în schimb râul Bistriţa este „curat, cu excepţia unor zone cu gheaţă la mal”. „Monitorizăm, în continuare, toate fenomenele, dar sperăm că nu se vor înregistra probleme, deoarece stratul de zăpadă este mic şi nu există aport pentru creşterea debitului şi crearea de blocaje”, face cunoscut Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava.                         
Reamintim că, pe 12 ianuarie 2016, pe raza comunei Iacobeni au fost deblocate acumulările de gheaţă create în zona celor două poduri, fapt ce a condus la deplasarea sloiurilor în aval.

S-a intervenit, de asemenea, pentru deblocarea unor acumulări de gheaţă pe cursul superior al râului Moldova, în zona localităţii Breaza. Acumulările de gheaţă rezultate au provocat depăşirea cotei de atenţie pe raza municipiului Vatra Dornei, distrugând puntea pietonală Berna.