03 ianuarie 2016

Bani alocaţi de Guvern prea târziu, nefructificaţi la Primăria Suceava
·        Guvernul a alocat sumele pentru achitarea arieratelor în ultima decadă a lui decembrie, în condiţiile în care, la începutul lunii, administraţia suceveană îşi onorase deja mai mult de jumătate din datoriile restante.
Pe ultima sută a anului 2015, Primăria municipiului Suceava a avut alocată de la bugetul de stat, pentru stingerea arieratelor, suma de 3,74 milioane de lei. Primarul Ion Lungu  a declarat că municipalitatea s-a putut folosi doar de 1,5 milioane de lei, întrucât, anterior, condiţionat de primirea sumelor defalcate prin intermediul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice, Primăria stinsese deja datorii restante în valoare de 2,2 milioane de lei. Astfel, s-ar pute spune că bugetul local a mers în pierdere, întrucât o compensare ulterioară  cu suma alocată de la „centru” nu  a fost posibilă. „Din păcate, noi am primit această sumă pe 23 decembrie, în timp ce, anterior, pe 7 decembrie, ca să putem primi cotele defalcate - conform repartizării de la Finanţe -, am fost obligaţi să plătim, la vremea respectivă, arierate de 2,2 milioane de lei. Aşa se face că, din suma de 3,74 de milioane de lei, am putut consuma doar 1,5 milioane de lei, restul întorcându-se la Guvern. Asta este situaţia, însă chiar şi aşa orice leu este binevenit”, a explicat ocupantul fotoliului administrativ din Areni.  Ion Lungu a spus că banii au fost „recepţionaţi” în baza unei dispoziţii de primar, în zilele următoare urmând a fi convocată o şedinţă a Consiliului Local pentru rectficarea bugetului municipal.          

Cu un an înainte, respectiv la finele lui 2014, în baza unei ordonanţe de urgenţă,  pentru Primăria municipiului Suceava s-a aprobat suplimentarea sumelor defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale cu suma de 6,42 milioane de lei. Banii au fost folosiţi la stingerea arieratelor către bugetul de stat sau alţi operatori pe care firmele în relaţii cu administraţia locală le-au înregistrat până la momentul în cauză. Astfel, 5 milioane de lei au servit Termica, atunci firma termoficare onorându-şi o parte din facturile pentru transportarea cărbunelui, precum şi datorii din taxe, impozite şi contribuţii către bugetul consolidat al statului. Societatea de transport local TPL s-a ales cu circa 224.000 de lei, operatorul de salubritate Rosal Grup-cu aproximativ 550.000 de lei, iar SCCF Group Colas cu peste 638.000 de lei. Arieratele constau în obligaţiile financiare ajunse la scadenţă şi neachitate, adică datoriile a căror dată scadentă a fost depăşită cu 90 de zile.