13 ianuarie 2016

Încă din primele zile de plată,
Sucevenii se grăbesc să profite de bonificaţia acordată la achitarea anticipată a dărilor, dar şi de diminuarea penalităţilor de întârziere 
·        În primele două zile de plată, la buget s-au adunat 500.000 de lei, 30% provenind din amenzile restante din anii trecuţi.
·        223 de persoane fizice și 35 de persoane juridice  au depus notificări pentru aprobarea diminuării cu 73,3% a majorărilor aferente penalităților de întârziere la plata obligaţiilor către bugetul local.
Sucevenii au dat buzna la ghișee pentru a-și achita obligațiile fiscale pe anul 2016. Casieriile au fost deschise din 11 ianuarie, iar în primele două zile intrările în pușculița comună au ajuns la  aproximativ 500.000 de lei. Ion Lungu, primarul municipiului Suceava spune că circa 30% din suma adunată la vistieria locală provine din amenzile restante, iar aceasta mulțumită prevederilor legale conform cărora impozitele și taxele locale nu pot fi achitate decât după stingerea obligațiilor din amenzi. „Nu am avut probleme în acest sens, 30% din cei 500.000 de lei provenind din amenzi. Sunt oameni care au înțeles că așa este Codul fiscal, și vin și își achită amenzile”, a subliniat şeful executivului, menţionând că Primăria municipiului Suceava are de încasat amenzi restante în valoare de peste 10 milioane de lei. Pe de altă parte, 223 de persoane fizice și 35 de persoane juridice  au înțeles să profite de noile reglementări și să depună notificări pentru aprobarea diminuării cu 73,3% a majorărilor aferente penalităților de întârziere la plata dărilor către bugetul local. „Recomand sucevenilor să vină la ghișeele Primăriei, pentru a beneficia de acele bonificații de 10% pentru plata până la 31 martie a impozitelor și taxelor locale, dar și persoanelor care au posibilitatea de a obține scutirea de 77,3%, a spus edilul șef sucevean.
·        Ion Lungu a fost primul plătitor din 2016, edilul-şef achitând impozite şi taxe de  331,9 lei.  
Pentru anul viitor, conducerea executivului local a propus, iar deliberativul a aprobat acordarea bonificaţiei de 10% pentru plata cu anticipaţie, până pe 31 martie 2016, a impozitului pe clădiri, impozitului pe teren şi impozitului pe mijloacele de transport, datorate de persoanele fizice şi persoanele juridice. Reamintim, de asemenea că, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 44 din 14 octombrie 2015, privind acordarea de facilităţi fiscale, prevede că autorităţile locale pot să aprobe diminuarea unei cote din obligaţiile în cauză, Consiliul Local Suceava hotărând ştergerea a maxim 73,3% din majorările de întârziere datorate ca urmare a neachitării la termen a datoriilor restante. Conform tradiției, Ion Lungu a fost plătitorul cu chitanța nr. 1 din 2016, achitând la bugetul local un total de 331,9 lei, reprezentând impozit pe terenul de sub clădire (13 lei), impozit pe mijloace de transport (57,6 de lei), impozit pe clădiri (141,3 lei) și taxa de ecologizare (120 de lei). „Conform tradiției, dar nu din demagogie, ci de a da un impuls, prima chitanță a fost a primarului, cea cu nr. 1 din 11 ianuarie  2016”, a spus Ion Lungu.