19 ianuarie 2016

Salvaţi de telefon!
·        Sucevenii vor avea căldură şi apă caldă, după ce cvorumul necesar votării închirierii conductelor de la Termica s-a întrunit după insistente apeluri telefonice către consilierii absenţi.
·         Cu toate că exista riscul ca racordaţii la sistemul centralizat de termoficare să rămână fără respectivele utilităţi,  la ora începerii dezbaterilor prezenţi la masa de discuţii erau doar 14 aleşi, din minimul necesar de 16.       
Consiliul Local Suceava a aprobat ieri, în şedinţă extraordinară, închirierea de la Termica în faliment a unor bunuri strict necesare prestării serviciului public de transport, distribuire şi furnizare a energiei termice. Este cea de a doua întâlnire pe această temă a aleşilor municipali, în şedinţa de săptămâna trecută proiectul de hotărâre fiind respins cu 15 voturi „pentru” şi două abţineri. Pe 13 ianuarie în sală au fost doar 17 consilieri, trecerea unei iniţiative privitoare la patrimoniu având de nevoie de două treimi din totalul celor 23 de membri ai deliberativului. La momentul respectiv, cei doi consilieri care s-au abţinut au ridicat obiecţii legate de temeinicia listei cu bunurile care urmau a fi luate în chirie de la Termica, instalaţii şi echipamente indispensabile asigurării agentului termic în punctele termice, respectiv furnizării căldurii în apartamente şi preparării apei calde menajere. Cu toate că exista riscul ca sucevenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare să rămână fără respectivele utilităţi, consilierii locali nu au dat dovadă de solicitudine nici măcar ieri. La ora începerii dezbaterilor, prezenţi la masa de discuţii erau doar 14 aleşi, situaţie în care a proiectul de hotărâre nu putea fi aprobat. În aceste condiţii, s-a făcut apel la mijlocele de convocare de urgenţă, doi consilieri PNL reuşind să ajungă la şedinţă după ce au fost contactaţi telefonic de colegul lor de partid, viceprimarul Lucian Harşovschi, unul dintre aceştia chiar cu aproape 30 de minute întârziere. Astfel s-a întrunit cvorumul necesar de 16 voturi, însă emoţiile nu au lipsit, deoarece în plen s-au ridicat alte aspecte referitoare la închirierea cu pricina. Pentru a elimina suspiciunile, la mapa pentru şedinţă a fost anexat şi un memoriu al Thermonet, noul operator de transport, distribuire şi furnizare a energiei termice, material care, potrivit primarului Ion Lungu, „confirmă că bunurile sunt necesare pentru desfăşurarea în condiţii normale a serviciului de termoficare în perioada următoare, până la clarificarea situaţie patrimoniale, în sensul de a achiziţiona bunurile respective de la Termica”.
·        Economie de 1.200 de lei pe an la bugetul local, „nerotunjirea” chiriei lunare.  
Consilierul PSD Eugen Girigan a ţinut să precizeze că responsabilitatea întocmirii listei trebuie să aparţină serviciului de specialitate al Primăriei, şi nu Thermonet sau Termica. „Aşa cum este prezentată în proiectul de hotărâre, această listă nu poartă certificarea serviciului de specialitate din Primărie”, a arătat Eugen Girigan, contrazis de primarul Ion Lungu, care a explicat că toate bunurile sunt cuprinse în raportul Serviciului, cât în şi anexele la proiectul de hotărâre, toate semnate de directorul Florin Cerlincă.                        
Viceprimarul Lucian Harşovschi a insistat ca tariful de închiriere să fie de 90.025 de lei, şi nu cel de 100.000 de lei pe lună, aşa cum figura în proiectul de hotărâre, astfel, într-un an,  la buget putându-se face o economie de aproape 1.200 de lei. „Nu rotunjim în plus, nu rotunjim în minus, ci punem preţul exact”, a reliefat Lucian Harşovschi, menţionând că aşa rezultat din raportul de evaluare.         
Estimarea chiriei a fost făcută de ROMCONTROL Bucureşti, iar în raportul de evaluatorului se arată, printre altele, că pentru fundamentarea rezultatelor, selectarea şi alegerea valorii finale, la criteriile de evaluare pe baza pieţei şi costului cantitatea informaţiilor a fost „nesatisfăcătoare, neobţinându-se informaţii suficiente”. De precizat este faptul că, Primăria municipiului Suceava, cu o creanţă în valoare de 3,5 milioane de lei, a fost admisă în tabelul definitiv al creditorilor societăţii comerciale în faliment, Termica Suceava.  În consecinţă, există posibilitatea ca Primăria să poată achiziţiona bunurile cu pricina, după ce acestea vor fi scoase la licitaţie de lichidatorii Termica.