29 ianuarie 2016

Disconfort din cauza spaţiilor autorizate de stocare temporară a deşeurilor menajere
·        „Am înregistrat sesizări ale unor cetăţeni nemulţumiţi de disconfortul creat de unele platforme pentru sortarea şi stocarea temporară a deşeurilor”, semnalează Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava.                       
·        Între timp, autorităţile locale sunt în aşteptarea deschiderii celor două depozite de deşeuri ecologice de la Moara şi Pojorîta, amenajate prin Proiectului european „Sistem de management integrat al deşeurilor”.
Cea mai mare problemă de gestionare a deşeurilor municipale o constituie lipsa depozitelor ecologice, relevă o informare a Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava, prezentată Colegiului prefectural. În judeţul Suceava au existat 7 depozite urbane neconforme, precum şi 136 de spaţii de depozitare în mediul rural, însă acestea au fost închise până la 16 iulie 2011, conform reglementărilor europene şi prevederilor HG nr. 349 din 2005, ultimele fiind cele din Gura Humorului şi Cîmpulung Moldovenesc. În aceste condiţii, pentru o perioadă, gunoiul din Suceava a fost transportat în judeţele Botoşani şi Neamţ. iar după sistarea activităţii platformelor respective, începând cu anul 2013 s-a permis amplasarea resturilor din gospodării în vecinătatea depozitelor neconforme sau chiar pe acestea, cu scopul „umplerii golurilor şi asigurării volumului necesar lucrărilor de reprofilare, în vederea ecologizării”. La această dată, cu excepţia unor mici cantităţi care ajung în judeţul Neamţ, în judeţul Suceava funcţionează 5 spaţii autorizate de stocare temporară a deşeurilor menajere, respectiv cele din Gura Humorului, Ipoteşti, Fălticeni, Ilişeşti şi Rădăuţi. În paralel, informează Agenţia pentru Protecţia Mediului, în judeţ continuă lucrările de închidere finală a depozitelor „istorice” din Suceava, Rădăuţi, Fălticeni şi Siret, la amenajările neconforme din Cîmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei procedându-se la o „etanşeizare temporară, cea finală urmând a fi realizată cu alte fonduri (?!)”. Între timp, autorităţile locale sucevene sunt în aşteptarea deschiderii celor două depozite de deşeuri ecologice amenajate la Moara şi Pojorîta, în cadrul Proiectului european „Sistem de management integrat al deşeurilor”. „APM Suceava a atras atenţia primăriilor Cîmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei asupra  necesităţii finalizării lucrărilor de închidere definitive a  celor două depozite de deşeuri neconforme. Decalajul de timp existent între sistarea activităţii pe depozitele neconforme şi începerea funcţionării celor două depozite ecologice creează mari dificultăţi atât autorităţilor administraţiei publice locale, responsabile de gestionarea deşeurilor municipale, cât şi APM Suceava, unde s-au înregistrat sesizări ale unor cetăţeni nemulţumiţi de disconfortul creat de unele platforme pentru sortarea şi stocarea temporară a deşeurilor”, a reliefat, în şedinţa Colegiului prefecural, Iluţă Cocriş, şef de Serviciu de specialitate în cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava.