23 ianuarie 2016

Municipiul Suceava ar putea scăpa de drumurile de pământ
·        Între 2 şi 3% din reţeaua rutieră din capitala de judeţ este formată din străzi care nu au văzut vreodată betonul sau asfaltul.
Primăria municipiului Suceava intenţionează să mai reducă din numărul drumurilor de pământ, unele dintre ele aflate chiar şi în inima urbei reşedinţă de judeţ. Ion Lungu, şeful administrativului local, a declarat că, în proiectul bugetului Sucevei pe anul în curs, a propus o consistentă alocare financiară pentru modernizarea respectivelor căi rutiere. „În bugetul pe anul acesta, continuăm strategia municipalităţii de a asfalta cât mai mult străzi de pământ. Suntem restanţieri, în mod deosebit, în cartierele Burdujeni-sat şi Iţcani, dar şi în alte zone din Suceava”, a spus primul gospodar al oraşului. Astfel, străzile „Stadionului” şi „Micşunelelor” din cartierul Iţcani, unele de mică anvergură, adică de 938 de metri pătraţi şi 1.475 de metri pătraţi, vor fi modernizate cu bani de la bugetul municipal, necesarul fiind de 378.409 lei, respectiv, 711.287 de metri pătraţi.  Pe de altă parte, compartimentul specializat al Primăriei a pregătit documentaţia şi indicatorii tehnico-economici şi pentru alte străzi neasfaltate de rang superior, în cazul cărora se speră în atragerea de fonduri nerambursabile. Banii pentru confinanţare urmează a fi prevăzuţi, de asemenea, în bugetul local, în cauză fiind strada „Lev Tolstoi”, din cartierul Burdujeni-sat, care are o suprafaţă carosabilă de 3.441 de metri pătraţi, cu valoarea investiţiei de 1,23 de milioane de lei, cât şi de strada „Constantin Moraru”, din cartierul Iţcani, cu o suprafaţă carosabilă de 3.903 metri pătraţi şi pentru care necesarul financiar este de 1,53 de milioane de lei.  Tot în Iţcani, va fi supusă modernizării strada „28 noiembrie”, cu alocare de 652.491 de lei, drumul trebuind a fi acoperit cu asfalt o suprafaţă de 1.208 metri pătraţi.  „Sunt străduţe în cartierul Iţcani, precum şi , care nu pot fi finanţate din fonduri europene, şi pe care intenţionăm să le asfaltăm cu fonduri proprii. Dar, pregătim şi fonduri europene, unele drumuri mai mari din Burdujeni-sat şi Iţcani, care se pretează la categorii de străzi de minim rangul III, în aşa fel încât să le putem asfalta cu finanţare nerambursabilă”, a explicat Ion Lngu, primarul Sucevei.

În 2015, chiar în preajma zonei centrale a municipiului Suceava două drumuri de pământ, adică „George Coşbuc” şi Teodor Ştefaneli” au fost betonate, plasarea acestora în pantă nepermiţând adoptarea soluţiei asfaltării.
În toamnă, Edilul-şef Ion Lungu  declara că proiectele vor fi depuse în cadrul Programului Operaţional Regional POR 2014-2020, apreciind că este o realitate că, în municipiul Suceava, între 2 şi 3% din reţeaua rutieră din capitala de judeţ este formată din drumuri de pământ.