03 ianuarie 2016

Explozie de noi străzi, în municipiul Suceava
·        Bazarul din Suceava are stradă proprie atribuirea acestei  denumirii unei artere de circulaţie de lângă Complexul comercial survenind edificării, în preajmă, a mai multor imobile de locuit.
Zeci de noi străzi au apărut în municipiul Suceava în ultimii ani, dezvoltarea din sectorul imobiliarelor concretizându-se inclusiv în apariţia de unor întregi cartiere.    Astfel, atribuirea de denumiri unor noi străzi din cartierul Burdujeni a făcut şi obiectul ultimei şedinţe ordinare din anul 2015 a Consiliul Local Suceava. Prima arteră de circulaţie „botezată” este cea în lungime de  836 de metri, paralelă cu râul Suceava, la o distanţă de circa 260 de metri de cursul de apă, cu intrare dinspre Calea Unirii, pe partea dreaptă a Complexului comercial „Bazar” şi care se va numi, de acum înainte, cum altfel decât strada „Bazarului”. Potrivit expunerii de motive la proiectul de hotărâre,  demersurile autorităţilor sucevene survin edificării, în anumite, zone ale reşedinţei de judeţ, a mai multor imobile de locuit. O altă arteră, a cărei denumire va fi - după votul aleşilor - strada „Triajului”, este cea în lungime de 825 de metri, aflată de-a lungul căii ferate Suceava Nord-Bucureşti, având acces tot dinspre Calea Unirii, dar înspre Piaţa angro. „Arterele de circulaţie nou-create nu au denumire şi, în consecinţă, imobilelor de locuit de pe aceste străzi nu li se pot elibera certificate de nomenclatură stradală şi adresă. Pentru întocmirea documentelor respective este necesară atribuirea de denumiri stradale acestor artere”, se arată în expunerea citată.  
·        Europa s-a mutat pe Dealul „Tătăraşi”, străzile din noul cartier purtând numele capitalelor din UE.     
În ultimii ani, municipiul Suceava s-au amenajat o puzderie de noi străzi de acces, acestea fiind urmare directă a dezvoltării sectorului imobiliar.  Astfel, în 2013, aleşii locali suceveni au aprobat atribuirea denumirii de Cartierul „Europa” noii zone de destinată construirii de locuinţe, situată la ieşirea din municipiul Suceava, înspre comuna Ipoteşti, pe strada Brădetului, după livada şi iazurile care au aparţinut RAAPPS, pe versantul nordic al Dealului  Tătăraşi. Cu acelaşi prilej, consilierii locali au votat şi atribuirea de denumiri stradale arterelor de circulaţie din acest cvartal, acestea din urmă fiind botezate cu numele unor capitale europene, precum Berlin, Paris, Madrid, Londra, Roma şi Viena. Pentru a păstra un oarecare echilibru, noile artere din zona livezi-iazuri, a aceluiaşi acelaşi cartier, au primit denumiri ale renumitelor mănăstiri din Bucovina, precum Voroneţ, Suceviţa şi Moldoviţa.  În 2012, 4 artere din zona cimitirului „Eternitatea” din cartierul Burdujeni, au luat numele „Titu Maiorecu”, „Marin Preda”, „Liviu Rebreanu” şi „Camil Petrescu”, iar altele 3 din noul cartier rezidenţial din apropierea fostului Complex „Avicola”, au fost denumite „Petre Tuţea”, „Lucian Blaga” şi „George Călinescu”. Tot în cartierul Burdujeni, au aparut străzile „Marin Sorescu” şi „Tudor Arghezi”, ambele intersectându-se cu „Jean Bart”. În viitorul cartier care se va ridica pe dealul „Tătăraşi”, de către tinerii în vârstă de până la 35 de ani, au primit denumiri străzile „Nichita Stănescu”, „Nicolae Titulescu”, Iuliu Maniu” şi „Emil Cioran”. În cartierul Iţcani, în apropierea Staţiei de tratare a apei potabile a  apărut strada „Cezar Petrescu”, iar în zona Orfelinatului creştin „Nathanael” s-a ivit o nouă  arteră, care poartă denumirea „I.C. Brătianu”. În 2009, ca urmare a extinderii continue a intravilanului şi construirii de noi locuinţe private, municipiul reşedinţă de judeţ s-a îmbogăţit cu 27 de noi străzi.  Acestea poartă denumirea unor marcante personalităţi ale vieţii culturale judeţene, naţionale şi de peste graniţă,  printre care Magda Isanos, Artur Gorovei, Grigore Vieru, Joseph Schmidt, Octavian Goga, Ioan Slavici, Calistrat Hogaş, Spiru Haret, George Topîrceanu, Tudor Vianu, Teodor Bălan, Traian Popovici, Ion Irimescu etc.
·        Un cartier nou a „crescut”, din fonduri private, în Burdujeni, sub pădurea „Dumbrava”.    

În 2005, după ce în municipiul Suceava s-a ridicat un nou cartier, în Burdujeni, în perimetrul delimitat de strada Gheorghe Doja, Aleea Dumbrăvii, Pădurea „Dumbrava” şi strada „Pictor Romeo Calancea”, în interiorul acestuia au apărut 5 artere de circulaţie, care, până la această dată, nu aveau nici o denumire. Acestea au fost botezate unor renumite personalităţi româneşti, precum Eugen Lovinescu, Nicu Gane, Anton Holban, Ion Dragoslav,  Mihai Băcescu şi Nicolae Istrati. Tot în această zonă, în preajma fostei societăţi de creştere şi abatorizare a păsărilor „Avicola”, au a fost denumite străzile „Fagului”, „Arţarului”, „Frasinului”, „Socului” şi „Plopului”. În Burdujeni-sat, potrivit Planului urbanistic general, există o zonă de dezvoltare pentru instituţii publice, servicii şi spaţii verzi, prevăzută cu o arteră de circulaţie. În preajmă se află complexul de agrement „Cabana Căprioara”, noua stradă preluând denumirea acesteia. O altă stradă a apărut ad-hoc în cartierul Iţcani. În urma retrocedării terenurilor către proprietarii de drept, în zona Ştrandului s-a iţit un cartier rezidenţial, calea de comunicaţie fiind denumită strada „Ştrandului”. În acelaşi an 2005, în cartierul rezidenţial de la ieşirea din Suceava înspre Fălticeni, două căi de comunicaţie au fost botezate cu numele maestrului „Ion Irimescu” şi doamnei cântecului popular bucovinean, „Sofia Vicoveanca”.