29 ianuarie 2016

Depozitul ecologic de deşeuri de la Pojorîta va fi recepţionat în luna mai
·        Perioada de finanţare se încheie pe 30 iunie 2016, în prezent  desfăşurându-se „recepţia la terminarea lucrărilor” de la depozitul ecologic de deşeuri menajere de la Moara.
·        Urmează licitaţia pentru execuţia staţiilor de transfer şi centrelor publice de colectare din Fălticeni şi Rădăuţi, desemnarea operatorilor din depozitele de la Moara şi Pojorîta, dar şi a celor pentru colectarea şi transportul deşeurilor.
Lucrările de amenajarea a depozitului ecologic de deşeuri menajere de la Pojorîta vor fi recepţionate în luna mai 2016. Cel puţin aşa rezultă dintr-o informare a Consiliului Judeţean Suceava referitoare la stadiul investiţiilor realizate în cadrul proiectului „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Suceava”. Potrivit sursei citate, stadiul fizic al lucrărilor  de la Pojorîta este de 95%, construcţia şi punerea în funcţiune a depozitului, inclusiv proiectarea şi execuţia staţiei de tratare a levigatului fiind contractate la o valoare de 27,67 de milioane de lei.Demn de remarcat este faptul că informarea Consiliului Judeţean reliefează că, în această perioadă, „se desfăşoară recepţia la terminarea lucrărilor” de la depozitul ecologic de deşeuri menajere de la Moara. 
Investiţia cuprinde atât depozitul propriu-zis, cu o investiţie de 18,34 de milioane de lei, cât şi proiectarea, execuţia şi punerea în funcţiune a staţiei de tratare a levigatului, a staţiei de sortare, inclusiv amenajarea facilităţilor auxiliare, cu o alocare financiară de 27,24 de milioane de lei.  În materialul informativ al Consiliul Judeţean se scoate în evidenţă că urmează desfăşurarea procedurii de licitaţie publică de desemnare a antreprenorului pentru execuţia staţiilor de transfer şi centrelor publice de colectare din Fălticeni şi Rădăuţi, precum construirea efectivă a acestora. Tot în această perioadă, Consiliul Judeţean face demersuri de lansare a procedurii de achiziţie publică pentru desemnarea operatorului Centrului de management integrat al deşeurilor de la Moara, dar şi a celui de al depozitului ecologic  de la Pojorîta. Nu în cele din urmă, obligatorie este şi declanşarea procedurii de achiziţie publică pentru desemnarea operatorilor activităţilor de colectare şi transport al deşeurilor menajere de pe raza judeţului, aceasta revenind Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitare de Gestionare a Deşeurilor.Proiectul „Sistem integrat de management integrat al deşeurilor în judeţul Suceava” este implementat de Consiliul Judeţean Suceava, prin acesta realizându-se „mare parte a infrastructurii de gestionare a deşeurilor municipale”. Proiectul este finanţat în cadrul Programului operaţional Sectorial „Mediu” 2007-2013, contractul de finanţare fiind semnat pe 11 aprilie 2011. La semnare, valoarea contractului a fost de 218,04 milioane de lei, însă datorită economiilor realizate, aceasta este 172,29 de milioane de lei. Perioada de finanţare se încheie pe 30 iunie 2016, pe lângă obiectivele amintite mai sus, finalizate fiind deja construirea a 1.242 de platforme de colectare a deşeurilor reciclabile şi deşeurilor reziduale, precum şi achiziţionarea a 7.362 de eurocontainere, 44.000 de unităţi de compostare individuală, cât şi a 15 tocătoare. În curs de închidere, în cadrul SIMD, sunt cele 7 depozite neconforme de deşeuri municipale din Suceava, Rădăuţi, Gura Humorului, Fălticeni, Cîmpulung Moldovenesc, Siret şi Vatra Dornei.