27 ianuarie 2016

Contracte muncă desfăcute pentru 29 de asistenţi personali, ca urmare a decesului persoanelor cu handicap grav

·        Conform legii, asistentul personal încheie contract individual de muncă cu primarul unităţii administrativ-teritoriale pe raza căreia bolnavul cu handicap grav domiciliază.
La începutul anului 2016, în evidenţa Direcţiei de Asistenţă Socială a municipiului Suceava erau 373 de asistenţi personali ai persoanelor cu nevoi speciale, dintre care 80 pentru minori şi 288 pentru adulţi, la care se adaugă alţii 5 aflaţi în concediu pentru creşterea şi îngrijirea copilului în vârstă de până la 2 ani.  Serviciul de Protecţie Socială din cadrul DAS face cunoscut, printr-o informare, că pe durata anului 2015 au încetat 53 de contracte de muncă ale asistenţilor personali, cele mai multe, respectiv 29, prin decesul persoanei cu handicap grav. Potrivit reglementărilor în vigoare, asistentul personal încheie contract individual de muncă cu primarul unităţii administrativ-teritoriale pe raza căreia bolnavul cu handicap grav domiciliază.
Încă 8 contracte de muncă au fost desfăcute la cererea asistentului, tot pe atâtea încetând ca urmare a renunţării la salariu, în favoarea primirii indemnizaţiei acordate prin lege persoanei cu dizabilităţi. În conformitate cu prevederile Ordinului comun al ministrului Sănătăţii şi Familiei şi al ministrului Administraţiei Publice din 2002, numărul asistenţilor personali s-a diminuat, deoarece persoanele cu nevoi speciale pot opta pentru plata unei indemnizaţii lunare echivalentă cu salariul asistentului personal, se arată în informarea citată, în care se mai reliefează că, la această dată,  Serviciul de Protecţie Socială are 328 dosare ale persoanelor cu handicap grav care au solicitat să primească ele însele indemnizaţie în cauză. De asemenea, 4 contracte au fost  desfăcute ca urmare a expirării duratei pentru care acestea au fost încheiate; 3 prin pensionarea salariatului şi câte unul din cauza decesului salariatului, respectiv, a schimbării domiciliului bolnavului. Direcţia de Asistenţă Socială funcţionează la sediul din Burdujeni al Primăriei Suceava, pe parcursul anului 2015 fiind încheiate 62 de contracte noi de muncă cu asistenţii persoanelor cu handicap grav.