Ziua Mondială a Mediului:
Măsuri împotriva risipei de alimente
·
APM organizează ,
simpozionul cu tema „Utilizarea resurselor naturale şi a alimentelor în
contextul dezvoltării durabile”
Agenţia pentru Protecţia Mediului
Suceava organizează, astăzi, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, simpozionul
cu tema „Utilizarea resurselor naturale şi a alimentelor în contextul
dezvoltării durabile”. Directorul executiv VAsile Oşean informează că, invitaţi
sunt elevi de la eco-şcolile sucevene, reprezentanţi ai organizaţiilor
neguvernamerntale de mediu, autorităţilor publice judeţene şi locale. În cadrul
simpozionului vor fi prezentate lucrări
cu tematică specifică, atât de
către reprezentanţi ai APM, cât şi către de unii invitaţi. La sfârşitul
manifestării vor fi acordate diplome, din partea APM Suceava, pentru ong-uri,
şcoli şi instituţii care s-au remarcat în domeniul protecţiei
mediului. Ziua Mondială a Mediului este
celebrată, în fiecare an, pe 5 iunie, zi instituită de Adunarea Generală a
Naţiunilor Unite. Tema pentru din 2013 este: „Gândeşte.
Mănâncă. Salvează.” „Prin alegerea acestei teme se doreşte desfăşurarea
unei campanii de încurajare a măsurilor
care conduc la
reducerea risipei de alimente şi
de resurse naturale în general”, a
declarat Vasile Oşean.
Un studiu al ONU evidenţiază
că, anual, aproximativ 1,3 miliarde de tone de alimente se risipesc. Aceasta
înseamnă că 33% din totalul producţiei
mondiale de mâncare se aruncă în
timp ce aproape 1 de locuitori nu au ce
mânca. Această cantitate de alimente risipită este echivalentă cu cea produsă
în întreaga Africa sub-sahariană. Campania din acest an
propune unirea eforturilor tuturor celor care pot lua măsuri, începând cu fiecare cetăţean în parte
şi până la forurile de decizie, în vederea reducerii risipei
de alimente şi impactului asupra mediului al producţiei de alimente.
Aceste măsuri, se arată în studiul amintit, vor conduce şi la economisirea banilor,
eficientizarea producţiei şi la
reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
VIA