18 iunie 2013

Societatea suceveană de transport călători pierde clienţi
Veniturile TPL din vânzările de bilete şi abonamente au scăzut, mai ales în condiţiile în care tarifele sunt menţinute la vechea valoare.
Printre cauze se numără încetarea activităţii unor societăţi comerciale, suprapunerea traseelor operatorilor particulari maxi-taxi peste cele ale TPL, precum şi sporirea numărului de microbuze care efectuează această activitate.
Anul trecut, veniturile societăţii de transport public de călători TPL Suceava s-au înscris pe un trend descendent, relevă un raport privind situaţia economico-financiară a societăţii. 
Astfel, dacă în 2009 firma la care unic acţionar este municipalitatea suceveană înregistra venituri din exploatare de 13,93 de milioane de lei, în anul următor acestea au scăzut la 13,78 de milioane de lei, după care au sporit până la 14,55 de milioane de lei, coborând, din nou, în 2012, la 14,01 milioane de lei. Cele mai consistente venituri sunt obţinute din vânzarea de bilete şi abonamente, încasările respective diminuându-se, de la 11,53 de milioane de lei în 2009, la 11,22 de milioane de lei, în 2010, consemnându-se o creştere la 12,02 de milioane de lei-în 2011, după care, în 2012, veniturile din această sursă au rămas la nivelul din anul anterior. În ordine, ca volum al încasărilor, urmează veniturile din subvenţiile primite de la bugetul local al municipiului Suceava, respectiv cele pentru acoperirea diferenţei de tarif la transportul elevilor, studenţilor, persoanelor cu handicap, veteranilor, eroilor Revoluţiei, refugiaţilor, deportaţilor sau deţinuţilor politic.  Categoriile amintite au avut parte, după caz, de reduceri sau gratuităţi, sumele în cauză făcându-se venituri ale TPL şi fiind de 1,29 de milioane de lei în 2009. În anul 2010, acestea au cunoscut o diminuare până la 1,66 de milioane de lei, un maxim de 1,72 de milioane de lei în 2011, după care au scăzut drastic, în 2012, la 1,33 de milioane de lei, adică cu 23% faţă anul anterior. La sumele, amintite, TPL a mai realizat venituri din taxări auto, prestări de servicii, precum şi din despăgubiri. 
În condiţiile în care firma se afundă în pierderi, Consiliul Local a amânat majorarea cu 10% a contravalorii abonamentelor de călătorie.  
Analiza economico-financiară a TPL evidenţiază că prin scăderea de la an la an a numărului de călători, şi veniturile din vânzările de bilete şi abonamente au fost mai mici, mai ales în condiţiile în care tarifele respective au fost menţinute la aceeaşi valoare. Printre cauzele care au condus la diminuarea numărului de persoane care apelează la serviciul de transport al TPL, sunt enumerate încetarea sau comprimarea activităţii unor societăţi comerciale, suprapunerea traseelor operatorilor particulari maxi-taxi peste cele ale TPL, ca urmare a lucrărilor la infrastructură, precum şi sporirea numărului de microbuze care efectuează această activitate pe raza municipiului Suceava. „Se observă că, pentru ultimii ani, tariful mediu pentru transportul urban de călători nu acoperă costurile efectuate de societate pentru îndeplinirea obiectului de activitate”, relevă directorul TPL, Darie Romaniuc, care a menţionat că nu se are în vedere o creşterea a preţului biletului de călătorie, în curs de soluţionare fiind o solicitare de scumpirea abonamentelor.  
De precizat este faptul că, în luna februarie, Consiliul Local a amânat majorarea cu 10% a contravalorii abonamentelor de călătorie cu mijloacele de transport ale TPL. Potrivit proiectului de hotărâre, abonamentul lunar nominal integrat general, valabil pentru toate liniile, ar urma să fie în valoare de 66 de lei, cel fracţionat pentru 15 zile va putea fi procurat contra a 40 de lei, iar cel pe 7 zile va costa 24 de lei. Atunci, Darie Romaniuc declara că, în ultimii 3 ani, unitatea pe care o conduce a înregistrat pierderi, acestea fiind cauzate, în principal, de creşterea bruscă a preţului combustibilului şi de suportarea, din resurse proprii, a diferenţei de 30 de lei dintre valoarea  reală de 60 de lei a abonamentului şi valoarea de 15 lei pe lună, achitată de elevi şi studenţi, şi de încă 15 lei, parte onorată din bugetul local. La această dată, călătorii suceveni plătesc 60 de lei pentru abonamentul lunar nominal integral general valabil pentru toate liniile, 36 de lei pentru legitimaţia fracţionată valabilă 15 zile şi pe toate liniile, în timp ce abonamentul fracţionat nominal pentru 7 zile şi pe toate liniile costă 22 de lei. Ultima majorare a abonamentelor a avut loc la sfârşitul lunii iunie 2011.