06 iunie 2013

Cădere a încasărilor la puşculiţa comună a Sucevei 
·        Ponderea veniturilor proprii, în total venituri a scăzut, de la 60%, în  primele 5 luni ale lui 2012, la 50%, în perioada similară  a anului 2013.
Intrările la bugetul municipiului Suceava, în cele dintâi 5 luni ale anului 2013, sunt într-o diminuare evidentă, a arătat ieri, într-o conferinţă de presă, Ion Lungu, şeful administraţiei locale. „Din păcate, execuţia bugetară este mai mică decât anul trecut”, evidenţiază şeful executivului sucevean.   
Per total, încasările sunt de 32,64% din estimările aprobate în Consiliul Local, în timp ce, cu un an în urmă, realizările erau de 37,7%. Astfel, după primele 5 luni ale anului în curs, intrările la bugetul municipiului Suceava sunt de 88,9 milioane de lei, faţă 98,3 milioane de lei, în perioada similară a lui 2012, cu 9,8 milioane de lei(circa 2,2 milioane de euro) în minus. Potrivit edilului şef, în ciuda faptului că s-au făcut eforturi deosebite în vederea creşterii gradului de încasare a veniturilor proprii, acestea din urmă au coborât, de la 44%, în perioada de referinţă a anului 2012, la 28,17% în cele 5 luni consumate din acest an.
·        În timp ce legea interzice angajările, la „executări silite” lucrează doar 10 oameni, iar necesarul este de 30 de lucrători. 

Lungu precizează că legislaţia în vigoare interzice angajarea personalului necesar pentru urmărirea şi executarea datornicilor, opinând că Guvernul ar trebui să stabilească „anvelopa salarială totală”, numărul de angajaţi şi repartizarea acesteia urmând a fi votate în Consiliul Local. În acest mod, numărul de personal şi fondurile respective ar putea fi transferate de la anumite servicii, înspre altele care reclamă resurse sporite. Şeful municipalităţii sucevene relevă că Serviciul de executări silite al aparatului de specialitate al primarului are doar 10 lucrători, în timp ce, la miile de roluri existente, necesarul ar fi 30 de salariaţi specializaţi. Lungu a dat ca exemplu de neputinţă demersurile pentru încasarea contravalorii sancţiunilor contravenţionale aplicate, acestea fiind plătite de către contravenienţi doar proporţie de 7,36%. Pe de altă parte edilul şef sucevean a ţinut să evidenţieze că ponderea veniturilor proprii, în total venituri a  „căzut”, de asemenea, de la 60%, în 2012, la 50% în 2013. Aceasta în condiţiile în care Primăria are de încasat debite restante în valoare de 50 de milioane de lei.  „Facem eforturi în continuare, avem foarte mulţi bani de încasat, însă nu avem oameni suficienţi, pentru a ne face o strategie coerentă la Serviciul de executări silite”, relevă primarul Ion Lungu.