12 iunie 2013

După ani de procese cu TASA,
Societatea de transport călători ar putea avea propriul ei sediu    
·        Întrucât finanţarea serviciului de transport metropolitan de călători nu acceptă litigii legate de patrimoniu,  pentru TPL se va amenaja un punct de lucru la ieşirea din Suceava înspre Fălticeni.
Societatea de transport public local de călători TPL îşi va muta parcul de autobuze şi microbuze pe un nou amplasament, a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, Ion Lungu, primarul municipiului Suceava. Decizia survine intenţiei municipalităţii  sucevene şi localităţilor membre ale Asociaţiei de dezvoltare intercomunitară „Zona Metropolitană Suceava” să depună un proiect de finanţare a unui serviciu de transport public metropolitan în comun. Proiectul în cauză este condiţionat inclusiv de situaţia juridică a terenului firmei municipale de transport, iar TPL şi societatea Transporturi Auto tocmai se află într-un litigiu care are un asemenea obiect.  „Prima problemă care se pune, este cea privind situaţia patrimoniului, proprietatea. După cum se ştie, suntem într-o situaţie conflictuală cu cei de la TASA, procesele durând de 7 ani de zile. În prezent, am ajuns la un soi de înţelegere punctuală, în ceea ce priveşte unele executări silite la adresa TPL, însă această situaţie dificilă persistă, societatea municipalităţii deschizând, şi ea mai multe, procese. Aşa cum stă situaţia acum, există premise şi pentru alţi ani buni de conflicte În justiţie”, a reliefat Lungu. Edilul şef  spune că, pe masa legislativului municipal, va fi pus un proiect de hotărâre privind înfiinţarea unui punct de lucru al TPL în preajma Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă, la ieşirea din municipiul Suceava, înspre Fălticeni. În zonă, Primăria a preluat, de la aceasta din urmă instituţie, prin hotărâre a guvernului, 12 hectare, teren desinat înfiinţării viitorului Complex sportiv al Sucevei. Din total, o suprafaţă de 2 hectare, prevăzută pentru serviciile tehnice ale Complexului, vor fi orientate înspre noile amenajări necesare funcţionării punctului de lucru al TPL.
·        Instanţa a obligat municipalitatea să achite, către  TASA, chirii neachitate şi penalităţi în valoare de 318.000 de euro.
Locul ales se bucură de avantajul că, în preajmă, la 300 de metri, au fost construite blocurile ANL şi cel pentru evacuaţii din casele naţionalizate, iar reţele de utilităţi sunt la dispoziţia constructorilor, fără prea mari investiţii suplimentare. „Vrem să avem un sediu stabil pentru societatea de transport public local”, a  conchis primarul reşedinţei de judeţ, Ion Lungu.          

Reamintim că, la începutul anului 2005, compania Atlasib, deţinătoarea TASA, a fost declarat câştigătorul licitaţiei organizată de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Suceava, pentru vânzarea activelor societăţii de transport public de persoane TPL. La mezat au fost scoase clădirea administrativă şi garajele societăţii,  ale căror valoare se ridica la 5,5 miliarde lei vechi, precum şi mai multe utilaje.  Finanţele sucevene au organizat această licitaţie în vederea recuperării unor debite de 46 miliarde  de lei vechi lei, pe care TPL le avea  către bugetul consolidat la statului. Litigiul este are la bază faptul că TPL este proprietarul terenului de pe strada „Aurel Vlaicu”, iar TASA, cel al halelor şi platformele betonate amenajate pe respectiva suprafaţă. Recent, instanţa a obligat municipalitatea suceveană să achite, către  societatea Transporturi Auto S.A. Suceava, membră a holdingului sibian Atlasib, chirii neachitate şi penalităţi aferente în valoare de 318.000 de euro.