12 iunie 2013

Pentru consumul din vara acesta,
Termica vrea să scumpească gigacaloria de două ori şi jumătate
·        La ANRE, societate de termoficare cere o creştere de la 185 de lei la 511 lei, invocând  liberalizarea tarifului la gaze naturale.
·        Primarul Lungu recomandă sucevenilor să rămână branşaţi la sistemul centralizat, întrucât Adrem Invest va livra energie ieftină, la 143 de lei pe gigacalorie, adică la jumătatea tarifului de la Termica.
Societatea comercială Termica Suceava a trimis o solicitare la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), prin care propune ca noul tarif al energiei termice livrate populaţiei să fie de gigacalorie de 511 lei, inclusiv TVA, iar pentru instituţii publice şi agenţi economici-de 587 de lei, inclusiv TVA. Cererea vizează perioada mai-decembrie 2013, până la punerea în funcţiune a noii centrale în cogenerare de înaltă eficienţă, primarul Sucevei, Ion Lungu accentuând că, în aceste circumstanţe  proiectul de amenajarea a centralei Adrem Invest din Lunca Sucevei, îşi dovedeşte, o dată în plus, justificarea. Primarul evidenţiază că noul tarif va afecta bugetul local, de la care sunt plătite utilităţile pentru unităţile de învăţământ preuniversitar. „Conform intenţiei Termica însemnă că Primăria ar trebui să plătească, pentru şcoli, o gigacalorie de aproape 600 de lei, 6 milioane de lei vechi, adică o diferenţă  de 326 de lei faţă de  tariful de referinţă de 165 de lei. Din punctul de vedere al efortului financiar sunt nişte sume enorme, iar acest lucru confirmă, încă o dată, că deciziile luate până acum, se justifică”, relevă şeful administraţiei locale.         
·        Lungu nu a vizat solicitarea Termica, acesta urmând a fi supusă analizei plenului deliberativului local.
Solicitarea, care se referă la agentul termic produs în centrala pe gaze naturale a Termica, a fost înaintată şi municipalităţii, şeful executivului precizând că nu a vizat-o şi că aceasta urmează a fi supusă analizării în Consiliul Local. „Nu pot să îmi mai permit aşa ceva, pentru că sunt nişte sume foarte mari. De aceea voi intra în Consiliul Local, să vedem ce este de făcut”, a reliefat primarul municipiului Suceava, menţionând că diferenţele în cauză sunt foarte mari şi nu mai pot fi suportate de către Primărie.  
Primarul Lungu recomandă sucevenilor să rămână branşaţi la sistemul centralizat de termoficare, întrucât, din noiembrie, Adrem Invest, prin noua centrală, va livra, la gardul centralei, energie ieftină, la 143 de lei pe gigacalorie, inclusiv TVA, edilul şef expicând că aceasta este la jumătatea celei de la Termica.   
De precizat ar fi, însă, că la tariful Adrem Invest, Termica, în calitate de concesionar al reţelelor, va adăuga şi contravaloarea transportului şi distribuţiei, în valoare de circa 80 de lei pe gigacalorie. În concluzie, la iarnă, populaţia urmeaz[ a achita, pentru fiecare gigacalorie, un total de aproximativ 260 de lei.