11 iunie 2013

Primăria Suceava ar putea angaja firme specializate în recuperarea dărilor de la rău platnici 
·        „Am primit oferte de la firme private, care se oferă să încaseze aceşti bani”, precizează primarul Ion Lungu, menţionând că va propune Consiliul Local să adopte a această soluţie de încasare a celor 500 de miliarde de lei vechi.
La Primăria municipiului Suceava, lucrurile sunt destul de complicate din punct de vedere financiar, subliniază Ion Lungu, şeful administraţiei locale sucevene, referindu-se la  restanţele la plata impozitelor şi taxelor locale pe care contribuabilii suceveni le au la bugetul local. Acesta însumează circa 50 de milioane de lei, cele mai mare parte revenind populaţiei, inclusiv din amenzi.  În aceste condiţii, Lungu nu exclude folosirea firmelor specializate în recuperare, menţionând că primit oferte în acest sens.  „Avem, foarte mult de încasat de la populaţie, iar pe de altă parte am primit oferte de la firme private, care se oferă să încaseze aceşti bani. Nu ştiu cât este de legal, vom analiza şi vom veni în Consiliul Local cu o propunere, pentru că trebuie să facem ceva să încasăm cele 500 de miliarde de lei vechi, în aşa fel încât să putem mergem mai departe”, a declarat ocupantul fotoliului din Areni.       
·        Se pune problema adoptării insolvenţei primăriilor, de aceea trebuie să fim atenţi să nu ne întindem mai mult decât ne ţine plapuma”, arată edilul şef.

Şeful a executivului municipal evidenţiază că, din, păcate, după cum s-a văzut şi din statisticile oficiale, foarte multe societăţi au declarat procedura de insolvenţă, amenzile fiind, de asemenea, sunt foarte greu de încasat. Lungu remarcă, totuşi, şi un aspect pozitiv, acela că deficitul secţiunii de funcţionare a bugetului local, după primul trimestru al anului, este de 3,4 milioane de lei, mai mic cu 6,9 milioane de lei faţă de cele dintâi 3 luni ale anului trecut şi cu 6,6 milioane de lei sub cel de la finele lui 2012. Potrivit edilului şef, aceasta înseamnă că încep să dea roade eforturile Finanţelor, pe linia acţiunii de achitare a arieratelor, precum şi de neangajare a altor cheltuieli, decât dacă sunt plătite cele vechi. „Este bine să facem o regularizare,  reglementare, o echilibrare contabilă, în aşa fel încât să avem o situaţie solidă la Primărie, pentru că se pune problema adoptării Legii insolvenţei primăriilor. Sigur, nu este cazul Primăriei municipiului Suceava, însă trebuie să fim atenţi să nu ne întindem mai mult decât ne ţine plapuma”, a conchis primarul Sucevei, Ion Lungu.