27 iunie 2013

Zona Metropolitană Suceava porneşte la drum  cu 14 localităţi componente
·        Primul proiect este cel de transport metropolitan, municipalitatea având ca strategie aducerea de aducerea de autobuze noi, electrice sau hibride, iar cu cele actuale să ne extindem în localităţile membre”, a subliniat primarul Ion Lungu.
Comitetul Director al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Zona Metropolitana” Suceava, a aprobat ieri, primirea de noi membri, din structură făcând parte, de acum înainte şi comunele Dumbrăveni, Hînţeşti şi Udeşti. Astfel, Zona Metropolitană ajunge la 14 membri,  pe o rază de aproximativ 20 km, şi circa 185.000 de locuitori, Ion Lungu, primarul municipiului Suceava precizând că, astfel, sunt întrunite criteriile de populaţie şi suprafaţă pentru accesarea fondurilor comunitare în viitorul exerciţiu bugetar al Uniunii Europene. Lungu, în calitate de preşedinte  al Asociaţiei a precizat că se insistă pe întocmirea studiului de dezvoltare al Zonei Metropolitane, un prim proiect comun avut în vedere fiind dezvoltarea serviciului integrat de transport în comun de călători.  „Pornim la drum cu aceste 14 localităţi şi sper ca, până la sfârşitul anului, să avem proiecte concrete, care vor rezulta din studiul de dezvoltare al Zonei Metropolitane. Primul proiect este cel de transport metropolitan, municipalitatea având ca strategie aducerea de aducerea de autobuze noi, electrice sau hibride, iar cu cele actuale să ne extindem în localităţile membre”, a subliniat edilul şef sucevean.  Lungu a ţinut să arate că Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Zona Metropolitana” Suceava nu intră în conflict cu asocierea pentru dezvoltare policentrică Suceava-Botoşani, care va fi materializată în perioada următoare.  „Nu există vreo incompatibilitate, întrucât zona policentrică Suceava-Botoşani se referă la investiţii teritoriale integrate privind zonele urbane şi arealul acestora”, explicat ocupantul fotoliului din Areni. Primarul Ion Lungu a reliefat că, în perspectiva europeană 2014-202, municipiul Suceava acţionează pe 3 paliere: prin Consiliul Local al municipiului Suceava, Zona Metropolitană Suceava şi viitoarea zonă policentrică Suceava-Botoşani.        
La finele lunii aprilie, la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară  „Zona Metropolitană” au aderat comunele, Vereşti, Siminicea şi Stroieşti. Acestea s-au alăturat municipiului Suceava, oraşului Salcea şi comunelor Adîncata, Ipoteşti, Mitocu Dragomirnei, Moara, Pătrăuţi şi Bosanci.

Consiliului Local a aprobat, în şedinţa ordinară de ieri, asocierea municipiului Suceava cu municipiul Botoşani, în vederea creării unui areal de promovare şi dezvoltare, prin accesarea instrumentelor de finanţare aferente programelor de investiţie teritoriale integrate(ITI). Primarul Ion Lungu, precizând că demersul are, ca punct de plecare, necesitatea constituirii, într-un interval optim de timp, a formelor organizatorice care să permită accesarea programelor de finanţare europeană din perioada 2014-2020.