21 iunie 2013

Gratuitate la transportul în comun, în schimbul voturilor pensionarilor suceveni  la următoarele alegeri
·        De la începutul lui 2009, bugetul sucevean nu mai susţine financiar abonamentele acordate gratuit pensionarilor cu pensii de sub 1000 lei.
·        „Este un avertisment pentru viitoarele alegeri”, au pus în vedere pensionarii suceveni.
Pensionarii suceveni cer gratuitate la transportul pe mijloacele societăţii publice de transport local TPL Suceava. Această problemă a fost ridicată ieri, la Palatul Administrativ, cu prilejul întâlnirii lunare pe care Comitetul judeţean de dialog social pentru problemele persoanelor vârstnice au avut-o cu prefectul Judeţului Suceava, Florin Sinescu. Pensionarii au precizat că municipiul Suceava nu acordă asemenea facilităţi persoanelor în vârstă, aşa cum se întâmplă în alte localităţi omoloage.             „Am luat legătura cu câteva judeţe, să văd cum circulă pensionarii. La Vaslui şi Bîrlad, de la 70 de ani în sus, toţi folosesc gratuit mijloacele de transport în comun”, a  evidenţiat unul dintre şefii de asociaţii ale pensionarilor din reşedinţa de judeţ. De cealaltă parte, prefectul spune că aspectul semnalat ţine competenţa Consiliului Local al municipiului Suceava. „Noi putem face o propunere către Consiliul Local, care are competenţă pe această linie. Suntem în măsură să facem o recomandare în acest sens, doar consilieri locali rămânând să se pronunţe în legătură  cu aceasta”, a precizat reprezentatul Guvernului în teritoriu Florin Sinescu.
Pensionarii au  cerut ca, atunci când proiectul de hotărâre va fi dezbătut în plen, mijloacele de informare în masă să facă publice numele consilierilor care se împotrivesc, în aşa fel încât, pe viitor, vârstnicii să aibă mai multă grijă cui dau votul.   „Vrem să vedem care sunt consilierii care opun ca pensionarii să circule gratuit. Este şi un avertisment pentru viitoarele alegeri”, au pus în vedere pensionarii suceveni. Aceştia au arătat că, Consiliul Judeţean al Persoanelor Vârstnice au maia înaintat o adresă către primarului Ion Lungu şi Consiliului Local, cu semnături adunate de la membrii fiecărei asociaţii, aşteptând şi în prezent un răspuns. De la începutul lui 2009, bugetul municipal sucevean nu mai susţine financiar abonamentele acordate gratuit pensionarilor cu pensii de sub 1000 lei.  Decizia a fost luată pe fondul crizei economice, la acea dată edilul şef Ion Lungu precizând că Primăria este obligată să manifeste prudenţă în legătură cu angajarea cheltuielilor. La debutul anului 2012, s-a intenţionat subvenţionarea cu 50% a abonamentelor pentru pensionari, însă atât conducerea executivului, cât şi Consiliul Local, nu au  identificat necesarul financiar pentru acordarea acestei facilităţi.