De la 1 ianuarie 2014,
Interdicţie la vânzarea
şi livrarea de lapte crud neconform
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava
desfăşura, începând de astăzi şi până la finele lunii, în curs, o campanie de
informare a producătorilor de lapte cu privire la măsurile obligatorii care
trebuie luate de către aceştia pentru ca laptele crud să se încadreze în
standardele impuse de Uniunea Europeană. Potrivit DSVSA, de la 1 ianuarie 2014,
după expirarea perioadei de tranziţie, va fi interzisă livrarea la centrele de
colectare şi unităţile de procesare a laptelui crud care nu se încadrează în
numărul total de germeni şi cel de celule somatice. Astfel, vineri, la sediul
DSVSA, medicii de veterinari din teritoriu au fost instruiţi cu privire la
cerinţele de calitate impuse de normele UE; căile de contaminare a laptelui;
regulile de igienă de respecta la mulsul vacilor; eliminarea din consumul uman
a laptelui de la animale bolnave şi a celui care reprezintă modificări de culoare,
gust şi miros. Totodată, prezentate vor fi aspecte legate de răcirea şi
depozitarea laptelui muls şi de restricţiile referitoare la vânzarea directă
sau livrarea către centrele de colectare şi unităţile de procesare. Dr. Dănuţ
Corneanu, purtător de cuvânt al DSVSA, informează că, până pe 30 iunie, cu
sprijinul autorităţilor locale, vor fi ţinute, pe zone, întâlniri cu
producătorii, colectorii şi procesatorii de lapte din judeţul Suceava. Cu acest prilej, vor fi distribuite şi
afişate materiale informative la primării, posturile de poliţie, şcoli,
dispensare, biserici, cămine culturale, pieţe
şi târguri. Conform unui ordin al ANSVSA din 2009,
privind aprobarea „Programului naţional pentru îmbunătăţirea calităţii laptelui
crud de vacă”, numărul total de germeni/ml, la 30⁰C, trebuie să fie mai mic decât 100.000, în timp ce numărul de celule
somatice/ml nu poate depăşi limita maximă admisă de 400.000