17 iunie 2013

De la 1 ianuarie 2014,
Interdicţie la vânzarea şi livrarea de lapte crud neconform
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava desfăşura, începând de astăzi şi până la finele lunii, în curs, o campanie de informare a producătorilor de lapte cu privire la măsurile obligatorii care trebuie luate de către aceştia pentru ca laptele crud să se încadreze în standardele impuse de Uniunea Europeană. Potrivit DSVSA, de la 1 ianuarie 2014, după expirarea perioadei de tranziţie, va fi interzisă livrarea la centrele de colectare şi unităţile de procesare a laptelui crud care nu se încadrează în numărul total de germeni şi cel de celule somatice. Astfel, vineri, la sediul DSVSA, medicii de veterinari din teritoriu  au fost instruiţi cu privire la cerinţele de calitate impuse de normele UE; căile de contaminare a laptelui; regulile de igienă de respecta la mulsul vacilor; eliminarea din consumul uman a laptelui de la animale bolnave şi a celui care reprezintă modificări de culoare, gust şi miros. Totodată, prezentate vor fi aspecte legate de răcirea şi depozitarea laptelui muls şi de restricţiile referitoare la vânzarea directă sau livrarea către centrele de colectare şi unităţile de procesare. Dr. Dănuţ Corneanu, purtător de cuvânt al DSVSA, informează că, până pe 30 iunie, cu sprijinul autorităţilor locale, vor fi ţinute, pe zone, întâlniri cu producătorii, colectorii şi procesatorii de lapte din judeţul Suceava.  Cu acest prilej, vor fi distribuite şi afişate materiale informative la primării, posturile de poliţie, şcoli, dispensare, biserici, cămine culturale,  pieţe şi târguri. Conform unui ordin al ANSVSA din 2009, privind aprobarea „Programului naţional pentru îmbunătăţirea calităţii laptelui crud de vacă”, numărul total de germeni/ml, la 30C, trebuie să fie mai mic decât 100.000, în timp ce numărul de celule somatice/ml nu poate depăşi limita maximă admisă de 400.000