25 iunie 2013

Terenuri de la stat, pentru restituirea imobilelor preluate abuziv  de regimul comunist 
·        Prefectura este în imposibilitate de a face reconstituiri pe vechile amplasamente, întrucât acestea nu sunt disponibile.  
Instituţia Prefectului Judeţului Suceava face toate demersurile posibile pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 165/2013 privind măsurile de finalizare a procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist. O comisie constituită la nivelul Prefecturii va centraliza balanţele funciare întocmite în fiecare unitate administrativ-teritorială. Vizate sunt 3 categorii de terenuri, respectiv cele aflate la dispoziţia comisiilor de fond funciar, terenuri din domeniul privat al comunei, oraşului sau municipiului, precum şi terenuri din domeniul public al acestora. Prefectul, Florin Sinescu,  informează că, în judeţul Suceava este nevoie de circa 4050 de hectare de terenuri cu păduri şi, întrucât vechiul amplasament nu este disponibil, s-a optat pentru reconstituiri din proprietatea de stat. „Am solicitat ,de la Minister, să obţinem această suprafaţă din pădurea statului. Legea nr. 1 din 2001 şi Legea nr. 247 din 2005 interziceau acest lucru, însă, este îmbucurător că, prin noul act normativ, legiuitorul a prevăzut ca din pădurea proprietate de stat să facem puneri în posesie, să putem finaliza şi acest proces”, a declarat Sinescu, adăugând că solicitările menţionate sunt trecute deja prin Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, urmând a fi operate punerile în posesie.
·        În cazul neidentificării de suprafeţe agricole libere, se va apela la Agenţia Domeniilor Statului.

În calitate de preşedinte al comisiei, Sinescu precizează că, în ceea ce priveşte solicitările de terenuri agricole, acestea ţintesc nu mai puţin de 700 de hectare, vechiul amplasament fiind, de asemenea, ocupat. De aceea, în cazul neidentificării de suprafeţe libere, se va apela la Agenţia Domeniilor Statului. „Sperăm ca această nouă balanţă să identifice toate terenurile disponibile, pe care să le punem la dispoziţia foştilor proprietari. Sigur, în cazul în care aceste suprafeţe nu vor suficiente, vizăm pe cel care sunt la dispoziţia ADS, teren agricol care se află în proprietatea statului”, a reliefat reprezentantul Guvernului în teritoriu. Prefectul Florin Sinescu a ţinut să arate că, aplicarea legilor fondului funciar este înspre sfârşite în judeţul Suceava, procesul de reconstituire a dreptului de proprietate, punere în posesie şi eliberarea titlurilor de proprietate depăşind 98% din total.