04 iunie 2013

Peste 2200 de vulpi vaccinate antirabic pe cale aeriană
·        Populaţia de vulpi constituie principalul rezervor de virus rabic din judeţul Suceava.
Programul de vaccinare antirabică aeriană şi manuală a vulpilor a demarat zilele acestea şi va fi încheiat la finele lunii, anunţă Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava. Potrivit instituţiei sucevene, efectivul evaluat la sfârşitul anului 2012, este de 2244 de vulpi, din 71 de fonduri de vânătoare administrate de 18 asociaţii de vânătoare.
Responsabilii DSVA precizează că populaţia de vulpi constituie principalul rezervor de virus rabic din judeţul Suceava, prin muşcare vulpile turbate putând transmite boala la oameni, animale sălbatice şi animale domestice.
Scopul vaccinării este acela de a reduce sau chiar elimina riscul de răspândire a maladiei, prin folosirea inovatoare a vaccinurilor antirabice orale. 

DSVSA atenţionează populaţia să nu ridice momelile vaccinale găsite intacte.  În cazul în care ar putea ajunge la îndemâna copiilor, momelile vor fi ridicate cu mâinile protejate cu mănuşi, după care vor fi duse în zonele împădurite. Dacă momelile vaccinale descoperite întâmplător au învelişul distrus, va fi anunţat medicul veterinar din ce mai apropiată localitate.