30 iunie 2013

Tendinţă de comasare a terenurilor arabile din judeţul Suceava
·        A picat un număr de fermieri mici, care şi-au dat terenul în arendă unor fermieri mari”, a precizat Nicoleta Cheler, şeful Serviciului „Măsuri de sprijin” al APIA Suceava.
În judeţul Suceava se poate vorbi despre o tendinţă de comasarea a terenurilor, este concluzia oficialilor Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, după numărarea cererilor de plată înregistrate în campania SAPS din 2013, cea pentru acordarea subvenţiilor pe suprafaţă. „Ceea ceste îmbucurător în acest an, este faptul că numărul de cereri a scăzut puţin, cu câteva sute faţă de campania precedentă. În schimb, a crescut suprafaţa pentru care se solicită plata, cu circa 3000 de hectare, ceea ce însemnă că, în judeţul Suceava, există tendinţa de comasarea terenurilor”, reliefează Nicoleta Cheler, şeful Serviciului „Măsuri de sprijin” al APIA Suceava.
Cu 57.724 de solicitări, comparativ cu 58.300, cu un an în urmă,  judeţul Suceava deţine supremaţia din acest punct de vedere, acestea reprezentând 6% din cele peste 1 milion de cereri adunate în toate centrele APIA din ţară. La nivel naţional, cu 225.878 de hectare pentru care se va primi plata pe suprafaţă, judeţul Suceava se află la mijlocul clasamentului, respectiv pe locul 20, cu 3% din totalul de peste 9 milioane de hectare potenţial eligibile în ţară. Conform responsabilului APIA Suceava, comparativ cu din 2012, anul acesta numărul agricultorilor care au solicitat sprijinul în cauză a scăzut cu 600. „A picat un număr de fermieri mici, care şi-au dat terenul în arendă unor fermieri mari. Avem multe contracte de arendă noi, care şi-au mărit suprafeţele”, a precizat Nicoleta Cheler, şeful Serviciului „Măsuri de sprijin” al APIA Suceava, menţionând că fenomenul se manifestă în comunele învecinate municipiului Fălticeni, precum şi în nordul judeţului, în localităţi precum Bălcăuţi şi Vicşani. Campania de primire a cererilor de plată în cadrul schemelor/măsurilor de sprijin pe suprafaţă, pentru anul 2013 s-a desfăşurat perioada 1 martie-15 mai, pentru intervalul 16 mai-10 iunie percepându-se penalizări de 1% pentru fiecare zi de întârziere. După data de 11 iunie 2013, nicio o solicitare de sprijin depusă, nu a mai fost admisă.