25 iunie 2013

Judeţul Suceava nu poate asigura plata ajutorului de şomaj
·        De la angajatori şi angajaţi, prin contribuţiile obligatorii, se adună doar o treime din necesarul pentru plată a şomerilor indemnizaţi.
Banii adunaţi de la salariaţi, cât şi de agenţii economici suceveni, nu  sunt suficienţi pentru a acoperi ajutoarele pe care sunt îndreptăţiţi să le primească şomerii în plată.    
Astfel, în judeţul Suceava, la sfârşitul anului trecut, fondul bugetului asigurărilor sociale pentru şomaj era de circa 12 milioane de lei, bani care asigură doar circa o treime din necesarul pentru achitarea indemnizaţiilor de care au parte şomerii suceveni, inclusiv a cheltuielile aferente acestora, necesarul fiind de aproximativ 34 de milioane de lei. Mirela Adomnicăi, director executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava, opinează că situaţia este similară cu cea înregistrată în cazul bugetului pentru asigurări sociale, din care sunt achitate pensiile, ambele bugete funcţionând pe deficit. „Contribuţiile suportate atât de angajatori, cât şi de angajaţi, nu reuşesc să acopere indemnizaţiile şi celelalte prestaţiile care sunt plătite din cele două bugete. Cheltuielile suportate din bugetul pentru asigurări de şomaj sunt de 3 ori mai mari decât veniturile, ceea ce însemnă că statul trebuie să facă un efort şi să suplimenteze respectivele contribuţii cu alte sume, astfel încât să acopere cea importantă parte a cheltuielilor, respectiv indemnizaţiile de şomaj”, explică şeful AJOFM, menţionând că, din acelaşi buget sunt achitate contribuţiile pentru asigurările sociale de sănătate, dar şi cele pentru pensii şi alte drepturi de asigurările sociale  aferente indemnizaţiei de şomaj.
·        Rata şomajului în judeţul Suceava a fost de 5,29%, una peste cea înregistrată la nivel naţional, de 5,01%.
AJOFM a făcut, în 2012, plăţi totale de 41 de milioane de lei, diferenţa 70 milioane de lei reprezentând subvenţii acordate angajatorilor care au încadrat absolvenţi; şomeri în vârstă de peste 45 de ani, precum şi persoane care mai aveau 3 ani până la împlinirea vârstei limită de pensionare. În aceeaşi categorie se încadrează subvenţiile în valoarea de 2 milioane de lei acordate operatorilor economici la angajarea tinerilor cu probleme sociale, în vârstă de sub 25 de ani. Primele pentru stimularea mobilităţii forţei de muncă s-au ridicat la 1,7 milioane de lei, beneficiarii fiind persoanele care s-au angajat într-o localitate aflată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de cea de domiciliu,  O sumă de acelaşi nivel a luat calea şomerilor care s-au angajat înainte de expirare a plăţii indemnizaţiei de şomaj.   În 2013, la începutul lunii iunie, după 5 luni trecute din acest an tendinţa rămâne aceeaşi. În luna mai, rata şomajului în judeţul Suceava a fost de 5,29%, una peste cea înregistrată la nivel naţional, de 5,01%.

„O treime sunt veniturile realizate la bugetul local al asigurărilor pentru şomaj, diferenţa de două treimi reprezentând-o cheltuielile efectuate cu suplimentare de la bugetul general consolidat statului”, a explicat Mirela Adomnicăi, director executiv al AJOFM Suceava.