19 iunie 2013

Primarul Ion Lungu, un prim an de nou mandat, marcat de criză 
·        „Din cei 9 ani de mandat, acesta  a fost cel mai greu din punct de vedere financiar”, a declarat edilul şef sucevean într-o conferinţă de presă.
·        Lungu crede lucrurile au fost, totuşi, „mişcate” şi că există şanse de promovare a noi proiecte pentru municipiul Suceava.
Ion Lungu, primarul municipiului Suceava îşi face, sub auspiciile  crizei economico-financiare, bilanţul primului an din cel de al treilea mandat.  „Primul an din mandatul 2012-2014 a fost marcat de criză financiară şi, când spun aceasta, mă bazez pe lucruri concrete”, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă,  edilul şef sucevean.  Lungu spune că aceasta se vede şi din încasările foarte mici la bugetul local, „ceea ce denotă că oamenii nu au bani, puterea de plată fiind scăzută, atât la cetăţeni, cât şi la agenţii economici”.
Şeful municipalităţii precizează că, în ciuda tuturor greutăţilor, acest prim an din cel de al treilea mandat al său, a fost  marcat, totuşi, de unele realizări. Astfel, Lungu a exemplificat cu materializarea proiectelor europene de 29 de milioane de euro, din cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană,  enumerând darea în folosinţă, la 1 decembrie, anul trecut, a parcărilor subterane din centrul Sucevei; inaugurarea lucrărilor la de Centrul de conservare a tradiţiilor bucovinene, finalizarea intervenţiilor de reabilitare a reţelelor de apă şi a celor de canalizare de pe străzile „Mitocelului”, „Câmpului” şi Aleea Dumbrăvii, acesta urmând fi asfaltate în perioada care vine. Ocupantul fotoliului din Areni nu a uitat „aspectul cel mai important”, demararea execuţiei noii centrale de termoficare a Sucevei, care va fi dată în folosinţă în noul sezon rece, dar nici punerea în circuit, la finele lui aprilie, a celui de al doilea adăpost pentru câinii fără stăpân. La capitolul investiţii noi, Lungu evidenţiază apropiata semnare a contractului de finanţare pentru modernizarea, cu fonduri europene, a încă 11 străzi şi aprobarea celor 3 proiecte care vor fi materializate din fonduri elveţiene.
·        Lungu constată „starea deplorabilă” a străzilor secundare, acestea urmând a fi reparate după finalizarea licitaţiei de atribuirea a serviciului de întreţinere a infrastructurii rutiere.
Şeful administraţiei publice locale susţine că, până la sfârşitul acestui an, ar putea fi încheiată reabilitarea fostului cinematograf „Modern”, la ruta ocolitoare a reşedinţei de judeţ urmând a avea loc inaugurarea  tronsonului Pătrăuţi-Şcheia. Totodată, menţionate au fost conturarea Zonei Metropolitane Suceava şi demararea procedurilor pentru constituirea Zonei Policentrice Suceava-Botoşani. Primarul Ion Lungu a subliniat că o serie de probleme au fost rezolvate parţial, la acest capitol incluzând cea legată de depozitarea deşeurilor menajere, groapa ecologică de la Moara fiind încă în curs de construire. De asemenea, constată este şi „starea deplorabilă” a străzilor secundare, artere care vor fi reparate, cu fonduri proprii, după finalizarea licitaţiei de atribuirea a serviciului de întreţinere a infrastructurii rutiere, contract în valoarea de 28 de milioane de euro. Lungu a făcut referire şi la deficienţele de la staţia de tratare-epurare a apelor uzate din Lunca Sucevei, aspectele legate de „mirosul înţepător” fiind rezolvate temporar şi trebuind a fi clarificate după 1 august.                      

„Cu toată criza economică, eu cred că am reuşit să mişcăm lucrurile şi există şanse promovăm noi proiecte pentru municipiul Suceava. Una peste alta, zic că este un  satisfăcător, în condiţii de criză economică. Spun asta în calitate de primar, din cei 9 ani de mandat, acesta  a fost cel mai greu din punct de vedere financiar”, a reliefat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.